Sterilul rezultat în ultimii 40 de ani de exploatare a Minei de cupru şi metale rare de la Băiţa, din judeţul Bihor, ar putea îmbogăţi o companie din Marea Britanie. Firma va prelucra peste 4,5 milioane de metri cubi de steril, dintr-un iaz de decantare, din care speră să scoată mii de tone de metale preţioase.
Iazul de decantare de la Băiţa are un volum de 4 milioane 600.000 de metri cubi de steril. Sunt ramăşiţele procesului de prelucrare a rocilor scoase timp de patru decenii din mina. Noile tehnologii permit acum extragerea fiecărui gram de metal din milioanele de tone de rocă. Compania britanica ce are iazul in proprietate de de 4 ani consideră că poate obţine rezultate impresionante.
Bogdan Costea, reporter Digi24: „Un utilajul forează până la o adâncime de 25 de metri pentru a preleva probe care vor fi trimise la laborator pentru a stabili cu exactitate concentraţia de metale depozitate în iaz."
Andrew Prelea, directorul Vast Resources Romania: „În Băiţa avem tot tabloul lui Mendeleev: cupru, zinc, aur, argint, tungsten, wolfram şi multe metale preţioase.”
Studii mai vechi arata ca din iazul de decantare ar putea fi extrase 309 kilograme de aur, 35 de tone de argint, 3.100 de tone de plumb, 4.000 de tone de cupru si 6.640 de tone de zinc.
După prelucrarea sterilului, britanicii vor ecologiza zona. Trei ani va dura întreaga operațiune care ar putea costa până la 4 milioane de euro.
Vlad Morar, inginer de mediu: „16,2 hectare vor trebui ecologizate. Va fi pus un strat de pământ, apoi arbori, care s-au împădurit foarte bine."
Raul Bocşe, primarul comunei Cîmpani: „Primăvara se ridica acel nor de praf în zona satului Fânaţe şi oamenii erau nemulţumiţi. Sper ca după ecologizare - să nu fie doar o poveste - acel praf să nu mai existe.”
Compania britanică Vast Resources vrea să redeschidă și mina de la Băița, în care vrea să investească un milion şi jumătate de euro și unde va angaja 300 de muncitori.