Cei 20 de bursieri ai programului GovITHub, alături de alţi peste 80 de voluntari, au lucrat sâmbătă şi duminică pentru a crea prototipurile a 12 programe ce îşi propun soluţii de debirocratizare şi facilitare a accesului cetăţenilor la informaţiile publice şi la mersul administraţiei publice. „Sunt oameni care s-au activat”, a declarat la Digi24 ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, care şi-a exprimat speranţa că ideile acestora vor fi folosite şi pe viitor.
„Nu văd un simbol mai puternit pentru noul tip de guvernare decât acest GovITHub. Sunt oameni care s-au activat. Oameni care au lăsat un timp firmele lor pentru ca să contribuie la proiecte guvernamentale, sunt angajaţi în multinaţionale care au obţinut permisiunea să se angajeze în proiecte, oameni veniţi din străinătate. Au sesizat că e o fereastră de oportunitate în care putem trece de la celebrele licitaţii de sisteme la o flexibilizare şi la trecerea pe open source, pe un cod sursă deschis în care toată comunitate să poată contribui, astfel încât în România să nu mai ai paradoxul că eşti printre forţele IT în regiune şi ai administraţia cel mai puţin modernizată.
De ce am ajuns aici? Pentru că nu a existat o permeabilitate de a accepta că IT înseamnă mai mult decât mari companii. Înseamnă anteprenoriat, companii mici, companii care sunt extrem de active peste hotare pentru guverne”, a declarat la Digi24 ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru.
Ministrul a explicat că fiecare minister a „pus pe masă” nişte teme şi le-a cerut acestor oameni deştepţi soluţii. „Sunt nişte proiecte fabuloase. La Ministerul Muncii am zis că vrem şi noi maparea şi o interfaţă pentru tot ce înseamnă servicii sociale în ţara asta. Există servicii sociale în sector privat pe care nimeni nu le ştie....am vrut să vedem cum putem să-i găsim. Băieţii fac un soft care să facă lucrul acesta. Alt proiect pe care îl avem în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii: navigatorul medical. să pot da feedback după ce am o consultaţie într-o interfaţă naţională astfel încât să ştiu ce părere am despre serviciile medicului, să aflu a doua opinie. E un lucru care azi se poate realiza imediat. Lucrurile care, altfel, ar putea să facă obiectul unor licitaţii de milioane şi se fac de oamenii ăştia în câteva zile”, a explicat Dragoş Pîslaru.
El şi-a exprimat speranţa că aceşti oameni care vin cu astfel de soluţii „nu vor fi trimişi acasă de politicieni”. „Părerea mea e că binili învinge. La un moment dat vom reuşi. Dacă crezi în schimbare o mare parte din schimb se produce pentru că tu crezi în ea. Eu mă aştept ca această schimbare să aibă loc în toate forţele politice din ţară”, şi-a exprimat el convingerea.
Programul guvernamental GovITHub a reunit week-end-ul trecut peste 100 de tineri specialişti în IT şi comunicare, în cadrul unui "hackaton" pe tema administraţiei publice, care şi-a propus să creeze soluţii de îmbunătăţire a administraţiei în relaţia cu cetăţeanul şi debirocratizare prin programe şi aplicaţii integrate.
„Se întâmplă ceva minunat în acest weekend, la Guvern. O efervescență de creativitate și entuziasm adusă de cei 20 de bursieri și peste 100 de voluntari GovITHub, toți tineri profesioniști în IT, care lucrează full time până duminică seară pentru a veni cu soluții moderne în sprijinul cetățenilor și administrației. Mă bucur să văd pe lista proiectelor la care se lucrează idei inspirate precum: o aplicație pentru mai buna conectare a românilor din diaspora cu ceea ce se întâmplă acasă, un proiect de vizualizare și deschidere a datelor deținute de instituțiile publice, o aplicație prin care sectorul public poate furniza informații personalizate sub forma unor alerte pentru cetățeni, un proiect prin care pacienții pot să evalueze în mod sincer serviciile medicale pe care le primesc, o inițiativă ce face posibilă semnalarea parcărilor ilegale direct către autoritățile competente.
Energia, competențele și pasiunea acestor tineri ca muncesc susținut acum, la Palatul Victoria, sunt dovada că România se poate moderniza și că, odată ce statul își arată deschiderea, se pot mobiliza cele mai valoroase resurse”, a scris pe Facebook premierul Dacian Cioloş.
Prezentările finale, de duminică seara, ale primelor prototipuri de proiecte la care s-a lucrat peste weekend pot fi urmărite integral aici:http://youtu.be/Kvfjx87QiH8