Ce spun tinerii plătiţi bine în străinătate despre banii oferiţi de Guvern

Data actualizării: Data publicării:
ECONOMIE BANI EURO BANCOTE AGERPRES

Guvernul îi cheamă pe români acasă cu 50.000 de euro. Este suma maximă pe care o poate primi un tânăr pentru a-şi deschide o afacere în ţară. Condiţia este ca măcar un an din ultimii trei să fi trăit în afara ţării şi să cunoască domeniul pentru care vrea să obţină finanţarea. Digi24 a discutat cu tinerii români care au joburi bine plătite în Anglia. Iată ce cred ei despre propunerea Guvernului.

Elena lucrează în centrul de afaceri din Londra pentru un fond de investiţii care se ocupă chiar cu finanţarea afacerilor aflate la început de drum. Spune că cele mai promiţătoare proiecte au şansa ca, după ce primesc finanţare de la Guvern, să se dezvolte cu banii unor investitori privaţi.

Elena Mustăţea, angajat al unui fond de investiţii din Anglia: „Te duci la un fond privat care evaluează oportunitatea respectivă de investiţie şi îşi dă o anumită sumă. Şi sumele astea încep de la 10.000 de dolari până la sute de mii şi milioane. Sunt fonduri care targetează Europa de Est sau România, şi atunci ar putea să funcţioneze în completare şi ajută cu următoarea tranşă de fonduri necesare”.

Cristian a plecat din România acum şase ani. Este inspector de calitate a pieselor de pe maşinile McLaren de Formula 1. Dacă s-ar întoarce în România, şi-ar face o afacere în agricultură, dar spune că 50.000 de euro ar fi prea puţin.

Cristian Tăune, angajat în industria auto din Anglia: „Jumătate din bani o să se ducă numai pe autorizaţii. Cel puţin dublu: 100.000 de euro. Sunt o multitudine de domenii în care s-ar putea investi: agricultura e la pământ, cercetarea e la pământ. Taxele trebuie să fie bune pentru aceşti investitori”.

Diana Rusu, reprezentant al Ministerului pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni: „Tu va trebui să faci dovada: fie ai avut o companie în afară, fie ai o specializare pe un anumit domeniu sau studii în respectivul domeniu şi să fi trăit în afara ţării minim un an din ultimii trei ani.

30 milioane de euro sunt fondurile totale pentru acest proiect, din care 18 milioane vor fi acordaţi pentru înfiinţarea firmelor. Cu restul de bani se plătesc cursurile de antreprenoriat acordate celor interesaţi, iar majoritatea fondurilor vin de la Bruxelles. Proiectele vor fi selectate de camerele de comerţ sau organizaţiile neguvernamentale din ţară, iar apoi vor fi trimise Ministerului Fondurilor Europene. În total vor fi înfiinţate cel puţin 360 de firme cu minimum 720 de angajaţi. O altă condiţie este ca firmele nou înfiinţate să nu aibă sediul în Bucureşti.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Amazon s-a dus la Ilie Bolojan și a cerut trei lucruri banal de complicate pentru România de 35 de ani...
Digi FM
"Doamne, ce scârbos!" Cadoul neobișnuit pe care Selena Gomez l-a primit de la logodnicul ei i-a dezgustat pe...
Pro FM
Sylvia Sîrbu, viața la ani buni după trupa ASIA și divorțul de Andrei Ștefănescu. Cu ce se ocupă: Am 3...
Film Now
Salma Hayek a publicat poze din anii '90, în care apare fără haine, și a stârnit reacții cu nemiluita. 1,3...
Adevarul
Ucraina riscă să intre pe nisipuri mișcătoare. Ce semnificație au mesajele contradictorii ale administrației...
Newsweek
7.500.000$, pregătirea unui pilot de vânătoare. Mai scump decât greutatea lui în aur
Digi FM
"Doamne, ce scârbos!" Cadoul neobișnuit pe care Selena Gomez l-a primit de la logodnicul ei i-a dezgustat pe...
Digi World
Cum s-a schimbat corpul unui bărbat care a mâncat câte 30 de ouă pe zi timp de o lună. Rezultatele...
Digi Animal World
Momentul emoționant în care un câine află că stăpâna sa este însărcinată. Imaginile inedite fac furori pe Tik...
Film Now
Cum arată viața lui Richard Gere de când s-a mutat în Spania. Soția lui a făcut publice imagini rare pe...
UTV
Reacția lui Alexandru Ciucu după dezvăluirile Alinei Sorescu despre mariajul lor. „Nu înțeleg de ce trebuie...