La cererea Fondului de Garantare, Ministerul de Finanţe ar putea aproba în această săptămână redistribuirea fondurilor din programul Prima Casă. BCR, Alpha Bank şi ING sunt primele bănci care au epuizat garanţiile alocate şi vor putea să beneficieze de banii nefolosiţi de celelalte 15 bănci participante la program. Potrivit celor mai recente estimari, mai sunt disponibile garanţii de stat de 630 de milioane de lei, pentru împrumuturi de circa 1,2 miliarde de lei. Ar ajunge pentru aproximativ 7.000 de credite noi Prima Casă. Garanţiile totale alocate pentru acest an s-au ridicat la 1,7 miliarde de lei, cu o treime mai puţin decât în 2015. Guvernul spunea săptămâna trecută că nu au început încă discuţii pentru o eventuală majorare a acestui plafon care ar fi trebuit să ajungă până la finalul anului.
Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului: „Nu s-a discutat acest lucru. În continuare sunt bănci care mai au fonduri pentru Prima Casă. Cred că întreaga discuţie se va mai tempera pentru că se clarifică anumite lucruri legate de un proiect de lege care a creat o anumită tensiune legată de programul Prima Casă”.
Decizia de redistribuire a garanţiilor între bănci ar trebui să mai reducă presiunea pe Prima Casă. Cererile de credit pentru care nu au mai fost bani vor putea fi onorate. Iar guvernul va avea mai mult timp la dispoziţie în care să decidă dacă va aloca sau nu mai mulţi bani pentru acest program. Cererea de credite Prima Casă a crescut foarte mult în momentul în care băncile au avertizat că programul va dispărea odată cu adoptarea legii dării în plata. Între timp s-a ajuns la un compromis în Parlament prin care aceste împrumuturi ar urma să fie scoase de sub incidenţa legii ceea ce ar permite acordarea lor în continuare.
Popularitatea împrumuturilor Prima Casă este data de avansul lor mic, de doar 5%. Iar în momentul în care bancile au ameninţat că vor creşte avansul pentru creditele convenţionale din cauza aceleiaşi legi a dării în plată, avantajele Primei Case au devenit şi mai clare.