Bucureştiul, cel mai ieftin oraş european pentru StartUp-uri
Bucureşti este cel mai ieftin oraş european pentru cei care vor să-şi deschidă afaceri. Un studiu plasează capitala României pe locul 8 într-un clasamanet în care au fost luate în calcul 85 de oraşe din toată lumea. Costul cu mâna de lucru calificată, chiriile şi alte cheltuieli necesare pentru o firmă la început sunt principlale atuuri.
Bucureştiul este prietenos şi cu cei care s-au născut în alte părţi ale lumii. Sandra Hallal este un om de afaceri sirian, care a pornit recent un bunsiness cu agende personalizate.
Sandra Hallal, antreprenor: „Am venit în România la vârsta de 4 ani, când m-am gândit eu că vreau să fac afaceri aici. Nu, normal, părinţii m-au adus.”
Mica afacere are şi un scop de integrare socială. Sandra colaborează cu femei care au fost victime ale violenţei domestice sau traficului de persoane.
Sandra Hallal, antreprenor: „Sunt femei care au trecut prin greu şi practic, mi se rupea inima. Dar dacă poţi face ceva ca să aduci un plus la comunitatea în care trăieşti şi să ajuţi oamenii din jur e ceva ce îţi dă o recompensă.”
Potrivit unui studiu, Bucureştiul are un cost al vieţii mai redus decât în Sofia, care se află pe locul 10. Practic, oraşele care devansează capitala României sunt de pe alte continente. Însă Bucureşti mai are şi alte avantaje, ceea ce contează în ochii investitorilor
Ilan Laufer, ministrul pentru Mediul de Afaceri: „100 de dolari sau de euro în România valorează cât 200 de euro la Berlin şi 280 de euro la Londra. Adică valoarea banului este de două până la de 3 ori mai mare în România. Vei găsi o masă foarte mare de oameni care vorbesc fluent limba engleză şi alte limbi străine, dar în principal engleza. Şi lucrul ăsta este foarte atractiv pentru un oraş care doreşte să devină un oraş-suport pentru StartUp-uri.”
Bucureştiul a avut anul acesta cele mai multe dosare depuse pentru StartUp-uri. Salariile oferite într-un StartUp sunt cuprinse între minim şi mediu pe economie. Cei care aleg un StartUp sunt, în general tineri, cu vârsta cuprinsă între 25 şi 35 de ani, care au experienţă într-o firmă multinaţională. Chiar dacă nu sunt afaceri mari, au reuşit să dea de lucru şi altora.
Daniel Matei, director companie de susţinere StartUp-uri: „Pe cifrele de anul trecut, pe România, spre exemplu, fiecare antreprenor a mai generat încă 1,8 locuri de muncă, în iniţiativele pe care le-a avut.”
Anul acesta, prin programul StartUp Nation, 8.750 de firme au primit finanţare de până la 200.000 de lei. Iar locurile de muncă generate vor depăşi 20.000.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News