Dacă vreţi să vă cumpăraţi o locuinţă cu un credit ipotecar, trebuie să ştiţi că avansul pe care îl percep unele bănci a scăzut. La mai puţin de un an de la intrarea în vigoare a legii dării în plată, bancherii au realizat că s-au temut degeaba de noua lege şi au decis să ceară mai puţini bani clienţilor.
Aproape o treime dintre bănci cer, din nou, 15 - 20% avans, adică jumătate din procentele solicitate vara trecută. Există însă mai multe condiţii pe care trebuie să le îndepliniţi pentru a beneficia de avans redus.
„Localităţile care au o piaţă imobiliară cu un rulaj mare, cu vânzări şi cumpărări rapide, astfel încât în cazul unei executări să poată să scape uşor de garanţie,” precizează Dragoş Nichifor, analist bancar.
Altă bancă a redus avansul doar pentru clienţii care aduc garanţii suplimentare pentru imobilul pe care vor să îl cumpere cu bani împrumutaţi.
Bancherii nu cer deloc avans însă dacă această clădire este garantată cu altă proprietate.
„Avem bănci unde avansul este 15% cu condiţia ca acel client să nu mai deţină o altă proprietate, avem bănci unde avansul este de 15% dar cu o finanţare doar pe 25 de ani,” explică Adrian Pandelescu, director în cadrul unei firme de brokeraj de credite.
Asta înseamnă rate lunare mai mari, care pot fi însă evitate.
„Există însă pe piaţă şi produse bancare, credite ipotecare, unde dobânda este la fel de bună ca la prima casă,” spune Antoanela Comsa, reprezentantul unui dezvoltator imobiliar.
Pentru dobândă mică şi avans redus trebuie să faceţi însă parte dintr-o categorie anume, care este bine-văzută de bancheri.
„Clienţi cu profil foarte bun, care lucrează în multinaţionale. Sunt favorizaţi cei care au venituri foarte mari sau care au vechime lungă în muncă,” precizează Dragoş Nichifor, analist bancar.
Doar trei bănci nu condiţionează în niciun fel avansul de minimum 15% pentru un credit imobiliar.