Cei precauţi se întreabă când va apărea viitorul deranj. Există cicluri şi la o astfel de întrebare răspunsul ar fi... puţin mai târziu. Mai târziu decât se anticipa anterior. Ar mai fi vreo doi ani până va veni o nouă recesiune. Asta la nivel de economie globală, de fapt cu America în centru pentru că, deja se ştie, când America strănută restul lumii face guturai. Astfel de perspective globale nu exclud însă crize în pieţe emergente, care pot apărea pe refluxuri de capital. Şi cu atât mai puţin şocuri locale şi din această perspectivă noi suntem destul de expuşi, din cauza politicilor publice care au adus multe bătăi de cap. Aproape de noi Turcia tremură tare.
Studii citate de MarketWatch arată că aproximativ jumătate dintre experţii intervievaţi preconizeză că următoarea recesiune va începe, cel mai probabil, în primul trimestru al anului 2020. Previziunile sunt în linie şi cu cele prezentate de jurnaliştii de la Wall Street Journal. Aceştia remarcau faptul că actuala perioadă de creştere economică, al cărei start a fost dat în 2009, este al doilea cel mai lung din istoria Statelor Unite, după cel din anii 90.
59% dintre economiştii din sectorul privat prevăd că acest ciclu se va încheia în 2020. Şi dacă se va prelungi până atunci va deveni perioada cea mai lungă de expansiune a economiei.
2020 e un termen care diferă de cel anterior care anticipa o încheiere a ciclului de creştere economică în partea a doua a anului viitor.
O recesiune sau o criză îşi are mereu începutul în pieţele financiare, iar optimismul acestora moare de fiecare dată de mâna băncilor centrale.
Rezerva federală americană e în plin proces de normalizarea a politicii monetare, un pas care este usturător pentru pieţe după ani buni de bani ieftini. Momentan multe efecte ale creşterilor de dobândă sunt umbrite de alte condţii de piaţă. Sunt economişti care cred că această creştere din Statele Unite e alimentată, pentru moment, de un climat economic bun la nivel mondial şi de măsuri de relaxare fiscală în cazul repatrierii profitului deţinut de companii peste hotare. Dar nu vor dura prea mult şi nu va mai putea să ţină pasul cu deficitul bugetar, care ar urma să ajungă la o mie de miliarde chiar anul viitor. Unii experţi susţin că Rezerva Federală ar trebui să crească dobânda cheie acum, cât mai repede, pentru a o putea coborî apoi, când loveşte recesiunea. Minimizează astfel impactul viitor.
Ultima recesiune a urmat unei bule imobiliare care, la un moment dat, s-a spart şi a dus la cea mai mare criză de după Marea Depresiune. Data viitoare, imobiliarele vor avea rol de figuraţie. Vor fi afectate, însă nu vor apărea la cauze.
Economia ar putea fi răcorită până la un nou deranj cu creşteri ale dobânzii cheie efectuate în momentul potrivit. Dar mai există şi alte riscuri: acel război comercial dorit de America lui Trump cu China şi, probabil, şi cu Europa ar putea genera o criză, cel puţin de încredere. Însă poate să joace şi un rol benefic, anume să reducă riscul de supraîncălzire şi atunci ciclul economic se poate prelungi dincolo de 2020, cu creşteri mici însă. Actuala perioadă de creştere susţinută, chair dacă este a doua cea mai lungă din istorie, a fost totuşi moderată- nu au existat vârfuri de creştere peste 3% în economiile mari, ci avans mic şi constant.
FOTO: Getty Images