Apetitul românilor pentru creditele de consum ar putea reveni în 2014 după anii de criză în care dobânzile erau mult prea mari pentru veniturile mici ale populaţiei.
Banca Naţională a României a redus dobânda de referinţă anul trecut de 4 ori, până la nivelul de 4%. Efectul s-a văzut şi la băncile comerciale, costul creditelor a scăzut cu un punct procentual pentru cele de consum şi cu 2 puncte procentuale pentru creditul ipotecar, iar tendinţa de ieftinire a împrumuturilor în lei se va vedea şi anul acesta.
Iar prognozele bancherilor sunt încurajatoare.
„Credem că şi în 2014 vom avea o relaxare a politicii monetare, prin diminuarea rezervelor minime obligatorii pentru lei, care va elibera în piaţă în jur de 3-4 miliarde de lei şi va conduce în continuare la ieftinirea creditelor în monedă naţională”, a afirmat Eugen Sinca, economist al unei bănci Comerciale.
Indicele Robor, cel în funcţie de care se calculează dobânzile împrumuturilor în lei, a scăzut şi el. De la aproape 6% în luna ianuarie a anului trecut la 2,44%.
„Când ai o piaţă aşa de competitivă ca aceasta, cum se iveşte o portiţă pentru a scădea nivelul dobânzilor, vor scădea şi ratele împrumuturilor destul de rapid”, a declarat Andrew Gerber, Director Managementul Produselor Retail BCR.
În 2013, valoarea împrumuturilor acordate a scăzut cu 4% faţă de 2012. Situaţia ar fi putut fi şi mai complicată dacă nu ar fi existat creditele pentru locuinţe, susţinute de programul Prima casă. În patru ani şi jumătate, prin acest program au fost acordate peste 100 de mii de credite în valoare de 4 miliarde de euro.