Pierderile băncilor din România au crescut de trei ori într-un singur an şi au depăşit două miliarde de lei anul trecut, faţă de 770 de milioane în 2011 şi 500 de milioane în 2010.
Bancherii spun că principalul vinovat pentru aceste rezultate au fost creditele neperformante, acordate prea uşor înainte de criză. Acestea au ajuns să reprezinte peste 18% din totalul creditelor acordate de bănci.
Uşurinţa cu care instituţiile financiare dădeau credite pentru orice înainte de criză este şi acum taxată aspru de oficialii Băncii Naţionale.
"Prin 2008, până şi câinii ar fi luat credite în România, dacă aveau buletin", a declarat şeful Direcţiei de Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză.
Pentru a mai tempera din pierderi, băncile au luat măsuri dure de reducere a costurilor.
Peste 4.000 de angajaţi au părăsit sistemul bancar în 2012, după ce au fost închise peste 320 de sucursale şi agenţii. Reţeaua naţională are acum mai puţin de 6.000 de unităţi, iar numărul angajaţilor a ajuns la 61.000. Rrestructurările vor continua şi anul acesta, spun oficialii BNR.
O ajustare s-a văzut şi la nivelul salariului mediu al angajaţilor din bănci. Acesta a coborât de la 4.000 de lei în decembrie 2011 la 3.400 de lei la finalul anului trecut.
Un alt risc prezentat de oficialul BNR, Nicolae Cinteză, se referă la incapacitatea acţionarului de a susţine banca. Acesta a declarat că o bancă de pe piaţa locală nu mai are voie să dea credite, pentru că acţionarul majoritar nu poate sau nu vrea să susţină instituţia financiară. Reprezentantul BNR nu a precizat despre ce bancă este vorba.