Ca sa obţină un credit pentru un apartament cu două camere, clientul trebuie să aibă în prezent un salariu net de aproape 2.100 de lei, ceea ce înseamnă puţin peste un salariu mediu pe economie. În urmă cu cinci ani, pentru acelaşi tip de credit, bancherii cereau un venit mult mai mare, de circa 3.600 de lei.
„Au devenit mai accesibile în raport cu anul trecut sau anii trecuți și unul dintre motive este scăderea dobânzilor”, a spus Claudiu Cercel, directorul general adjunct al BRD.
Diferențele mari se văd în costuri. La dobânzile din 2008, clientul ar fi plătit la scadență o sumă de trei ori mai mare față de creditul inițial. Adică la 78.000 de euro împrumutaţi, cât costă un apartament de două camere, ar fi dat înapoi 235.000 de euro.
Acum, pentru acelaşi apartament de două camere se împrumută 39.000 de euro şi dă înapoi aproape dublul sumei. Preţurile locuinţelor au scăzut la jumătate în ultimii cinci ani.
„Cel mai rău afectată a fost piaţa de mijloc, a veniturilor medii, unde apartamentele sunt prea mari şi prea scumpe”, a spus Ilinca Păun, specialist în imobiliare.
Băncile au fost destul de zgârcite cu noile credite pentru că în ultimii ani au acumulat foarte multe împrumuturi cu restanțe mai mari de trei luni.
„Vrem să dăm credite, dar o cerere de credite trebuie să fie și solvabilă și când vorbim de persoane fizice”, a spus Steven van Groningen, director general Raiffeisen Bank.
Asta înseamnă că oamenii care aplică pentru credite trebuie să facă dovada că au venituri suficient de mari pentru a putea plăti ratele la timp.
„Față de patru luni anul trecut, am dat la persoane fizice de trei ori mai multe credite”, a spus Radu Ghețea, președintele CEC Bank.
Deocamdată nu se poate vorbi despre o revenire a creditării, ci mai mult despre o dezmorțire. Sunt semne bune însă. Creditele de consum își reiau creșterea, ca mai apoi să se ajungă și la împrumuturile de valori mari, adică la cele ipotecare.