Acordarea împrumuturilor bancare în zona euro a încetinit din nou în iulie. Banca Centrală Europeană (BCE) a publicat luni un studiu care arată că majorarea dobânzilor frânează creditarea şi creşterea economiei, transmite Reuters, preluat de Agerpres.
Creditarea companiilor din zona euro a crescut în ritm anual cu 2,2% în iulie, după un avans de 3% luna precedentă. De asemenea, creditele acordate gospodăriilor au crescut cu doar 1,3% în iulie, după o expansiune de 1,7% luna precedentă.
La reuniunea din iulie, Banca Centrală Europeană a decis cea de-a noua majorare consecutivă a dobânzii de referinţă, care a urcat la cel mai ridicat nivel din istoria instituţiei, şi de asemenea a anunţat că îşi păstrează deschise opţiunile cu privire la necesitatea unor noi majorări pentru a reduce inflaţia în contextul înrăutăţirii condiţiilor economice.
"Consiliul guvernatorilor a decis să majoreze cu 25 puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE. În consecinţă, rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor creşte la 4,25%, 4,50% şi, respectiv, 3,75% începând cu data de 2 august 2023", se arăta în comunicatul de presă publicat la finalul reuniunii Consiliului guvernatorilor BCE.
Ca urmare a deciziei, dobânda plătită de BCE pentru depozitele băncilor comerciale a atins cel mai ridicat nivel de după luna octombrie 2000, înainte ca monedele şi bancnotele euro să fie introduse în circulaţie.
De asemenea, rata inflaţiei în zona euro s-a situat, în iulie, la 5,3%, mult peste obiectivul BCE de 2%. Joi, Eurostat publică datele preliminare privind rata inflaţiei în zona euro în august, analiştii estimând un declin până la 5,1%.
Indicatorii economici arată că în trimestrul trei din 2023 s-ar putea înregistra o contractare a economiei zonei euro, în pofida unui sezon turistic de vârf.
Creşterea masei monetare M3, considerată drept un indicator al activităţii economice, s-a contractat la 0,4% în iulie, de la o creştere de 0,6% luna precedentă, sub estimările analiştilor, care mizau pe o creştere zero.
Editor : M.I.