Banca Centrală Europeană: majorarea dobânzilor scade rata de acordare a împrumuturilor și frânează creșterea economiei în zona euro

Data publicării:
bancnote de euro numărate de două mâini
Rata inflaţiei în zona euro s-a situat, în iulie, la 5,3%, mult peste obiectivul BCE de 2%. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Acordarea împrumuturilor bancare în zona euro a încetinit din nou în iulie. Banca Centrală Europeană (BCE) a publicat luni un studiu care arată că majorarea dobânzilor frânează creditarea şi creşterea economiei, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

Creditarea companiilor din zona euro a crescut în ritm anual cu 2,2% în iulie, după un avans de 3% luna precedentă. De asemenea, creditele acordate gospodăriilor au crescut cu doar 1,3% în iulie, după o expansiune de 1,7% luna precedentă.

La reuniunea din iulie, Banca Centrală Europeană a decis cea de-a noua majorare consecutivă a dobânzii de referinţă, care a urcat la cel mai ridicat nivel din istoria instituţiei, şi de asemenea a anunţat că îşi păstrează deschise opţiunile cu privire la necesitatea unor noi majorări pentru a reduce inflaţia în contextul înrăutăţirii condiţiilor economice.

"Consiliul guvernatorilor a decis să majoreze cu 25 puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE. În consecinţă, rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor creşte la 4,25%, 4,50% şi, respectiv, 3,75% începând cu data de 2 august 2023", se arăta în comunicatul de presă publicat la finalul reuniunii Consiliului guvernatorilor BCE.

Ca urmare a deciziei, dobânda plătită de BCE pentru depozitele băncilor comerciale a atins cel mai ridicat nivel de după luna octombrie 2000, înainte ca monedele şi bancnotele euro să fie introduse în circulaţie.

De asemenea, rata inflaţiei în zona euro s-a situat, în iulie, la 5,3%, mult peste obiectivul BCE de 2%. Joi, Eurostat publică datele preliminare privind rata inflaţiei în zona euro în august, analiştii estimând un declin până la 5,1%.

Indicatorii economici arată că în trimestrul trei din 2023 s-ar putea înregistra o contractare a economiei zonei euro, în pofida unui sezon turistic de vârf.

Creşterea masei monetare M3, considerată drept un indicator al activităţii economice, s-a contractat la 0,4% în iulie, de la o creştere de 0,6% luna precedentă, sub estimările analiştilor, care mizau pe o creştere zero.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Unirea Ungariei cu România, o propunere surprinzătoare de acum un secol sub regele Ferdinand. „N-avem de dat...
Digi FM
Regele Felipe al VI-lea al Spaniei, „devastat și distrus” de aventura soției lui: „Știa că îl înșela în timp...
Pro FM
Fiul lui Ștefan Bănică a răbufnit. Ce spune Radu despre carieră și tatăl său: „Nu m-a băgat Bănică în...
Film Now
Sophia Loren, apariție rară în public. Actrița în vârstă de 89 de ani s-a sprijinit de un baston, în timp ce...
Adevarul
Temuta regină care a stăpânit Castelul Corvinilor. De ce nimeni nu îndrăznea să se apropie de el VIDEO
Newsweek
VIDEO Panică în Marea Neagră. Putin trimite 3 nave cu rachete care trag la 2.000 km. Ce misiune au?
Digi FM
Un turist a fost obligat să plătească 2.500 de dolari înainte de a coborî de pe un vas de croazieră: “Suntem...
Digi World
5 semne care arată că mănânci prea multă sare. Organismul te atenționează când ai depășit cantitatea optimă
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Angelina Jolie, prima apariție de când fiicele ei, Shiloh și Vivienne, au renunțat la numele tatălui lor...
UTV
Madalina Ghenea a fost dur criticata dupa ce s-a postat dansand pe masa. “E jenant ce faci!”. Actrita a...