Magistraţii au decis restituirea comisionului de risc, dar cum oamenii aşteptau de mult timp, şi-au pierdut răbdarea. Abia când au văzut executorul judecătoresc s-au înmuiat bancherii.
Gheorghe Beiuşan, executor judecătoresc: Dacă nu fac plata, atunci vom continua executarea. Eu, aici, apelez la execuția mobiliară. Tot ce este bun mobil in interiorul acestei bănci.
Executorul judecătoresc a fost ferm. Mulți clienți ai băncii așteaptă banii și de patru ani. Florin Demian a dat Volksbank în judecată pentru comisionul de risc pe care i-l percepea lunar și a câștigat. Din cei 5.000 de franci elvețieni, însă, a primit doar 3.000.
Florin Demian, client al băncii: În anul 2010, cu tăierea salariilor la bugetari, am ajuns să fie rata mai mare ca salariul şi am semnat o reducere a comisionului de risc.
Simona Pascu, avocat: Instanța a decis că perceperea acestui comision este o clauză abuzivă, motiv pentru care a dispus restituirea comisionului de risc și, ulterior, de administrare.
Obligați de executorul judecătoresc, reprezentanții băncii au promis că virează banii în conturile clienților, dar au cerut timp să facă niște calcule.
Diana Niţulică, directorul Volksbank Oradea: Uneori apar neconcordanţe între sumele calculate de bancă conform sentinţei şi contractul de credit al clientului, ce se află în derulare.
Gheorghe Beiuşan, executor judecătoresc: Au convenit că fac plata, dar sunt niște divergenţe cu privire la cuantumul sumelor.
Clienții care și-au câștigat drepturile în instanță, dar nu vor să apeleze la un executor judecătoresc, au la îndemână și o altă metodă.
Bogdan Vîntu, avocat: Pentru recuperarea sumelor de bani se pot popri conturile băncilor la BNR. Astfel am şi obţinut recuperarea sumelor de bani care erau trecute în titlul executoriu.
În ultimul an, Volksbank Oradea a fost obligată de instanțe să restituie banii unor clienți în aproape șase sute de cazuri.