Este încă un avertisement din partea guvernatorului BNR care vorbește, însă, pentru prima dată despre un „risc sistemic sever”, care ar proveni cu precădere din cauza legii dării în plată. Marea problemă a acestei inițiative legislative este retroactivitatea, spune Mugur Isărescu. El subliniază că inițiativa riscă să încalce și dreptul de proprietate, principiile pieții și să creeze o incertitudine.
„BNR identifică pentru prima oară în România un risc sistemic sever. În ultimele şase luni, s-au intensificat iniţiativele legislative care îşi propun să reglementeze domeniul financiar-bancar, prin intervenţia retroactivă în contractele încheiate între bănci şi clienţi. Legea privind darea în plată este cea mai cunoscută iniţiativă de acest gen. La reexaminarea legii au fost adoptate o serie de amendamente, care corectează o parte din problemele semnalate. Dar chestiunea de fond o reprezintă, pe de-o parte, retroactivitatea legii, care se menţine, şi pe de altă parte, stabilitatea şi predictibilitatea cadrului legislativ”, a declarat guvernatorul Mugur Isărescu.
„Mai avem în plus un risc sistemic ridicat - posibila ieşire a marii britanii din UE”, a adăugat el.
„În plus, am luat această decizie - să considerăm că toate propunerile privind cadrul legislativ în domeniul financiar-bancar se concentrează într-un risc sistemic sever - și pentru faptul că ştim că există şi alte iniţiative legislative care pot afecta stabilitatea financiară, motivate, este adevărat, și de faptul că 2016 este un an electoral, dar aceasta este o motivație. Problema de fond rămâne", a subliniat guvernatorul băncii centrale.