Investitorii străini nu văd cu ochi buni introducerea taxei de 1,5% pe construcţiile speciale.
„Investitorii pot investi în atâtea locuri din lume. De aceea trebuie să ştiţi ce poate face România ca să-i atragă pe investitori să-şi aducă banii în România. Asta înseamnă taxe şi redevenţe competitive, pentru care investitorii sunt pregătiţi. Dacă vrei să transformi România din importator în exportator de energie înseamnă că ai nevoie de investiţii uriaşe”, a spus Gerhard Roiss, directorul general executiv al OMV.
De la București, situația semnalată de oficialul austriac nu este văzută ca un pericol. În ochii premierului, mai gravă este respingerea memorandumului cu privire la datoria Rompetrol.
„Curtea Constituțională, în vară, a spus că este constituțională, după care ieri a zis că nu mai e constituțională. Nu-mi permit să fac niciun fel de - de altfel nici nu cred că este necesar de făcut - vreun comentariu, care este seriozitatea și stabilitatea pe care o putem garanta investitorilor străini în momentul în care aceiași judecători decid altceva în noiembrie decât în iunie”, a comentat premierul.
„Mă rog... Însă, este, din păcate, vorbesc de unul dintre marii contributori la bugetul țării și unul dintre marii angajatori, locurile de muncă ale celor de la Rompetrol, veniturile la buget sunt puse în pericol de o bătălie politică pe care președintele țării o dă cu Guvernul și cu Parlamentul și care, din păcate, afectează viața a mii de oameni”, a afirmat Victor Ponta.
Nu este pentru prima oară când premierul refuză să ia în seamă riscurile introducerii acestor noi taxe. Atât investitorii români, cât şi cei străini, au atras atenţia în mai multe rânduri, în ultima perioadă, că noile taxe vor destabiliza economia şi vor pune pe fugă investitorii. În plus, aceștia se ațteaptă la o scumpire substanţială a energiei electrice şi termice, precum şi a gazelor, care se va reflecta direct în preţurile alimentelor.