Avertisment. Creșterile salariale provoacă deja efecte în economie

Data publicării:
486fabrica

Creşterile salariale din ultima perioadă, precum şi informaţiile privind viitoarele majorări, au început deja să provoace efecte în economie, avertizează oamenii de afaceri.

Pentru a acoperi cheltuielile la buget, Guvernul a găsit diferite soluţii iar primele care au avut de suferit au fost companiile profitabile ale statului. Patronii se tem însă că lucrurile nu se vor opri aici. Cea mai bună soluţie ar fi însă o creștere a productivității economiei, recomandă Banca Naţională a României.

”Acest Guvern trebuie să înțeleagă că trebuie să apese pe mai multe pedale. Nu se poate înainta doar cu salariile. Riscul cel mai mare e să ajungem în situaţia unui guvern, oricare, care să dea cu o mână şi să ia cu două. Raportul salarii - productivitate nu se face în niciun cabinet din lume sau în România, ci pe piaţă”, spune Adrian Vasilescu, reperzentant BNR.

Guvernul a început deja să adopte măsuri pentru a face rost de bani la buget, deocamdată de la companii. La începutul anului a hotărât ca 90% din profitul firmelor de stat să ajungă în vistieria Finanţelor. O altă sursă de fonduri va veni din păstrarea taxei de 60% pe veniturile suplimentare obţinute de companiile de gaze, adică peste un miliard de lei.

În plus, companiile de stat vor trebui să verse la buget toţi banii din rezerve, care ar fi trebuit folosiţi pentru investiţii. Însă lucrurile nu se vor opri aici, se tem oamenii de afaceri.

”Prevedem că pe perioada urmatoare este posibil să vedem o acțiune asupra sistemului privat de pensii și mai târziu să vedem o reinterpretare a cotei unice”, spune Florin Pogonaru, președinte al Asociației Oamenilor de Afaceri din România.

Soluţia ideală ar fi ca statul să colecteze mai mulţi bani din taxe şi impozite, mai ales că România este codaşa Europei când vine vorba de încasări.

Este spațiu de manevră foarte redus pentru politica bugetara și politica fiscală întrucât avem cele mai scăzute venituri fiscale din UE. Anul trecut, 26% din PIB, este enorm de puțin”, spune Daniel Dăianu, membru CA al BNR.

În primele două luni, încasările din taxe şi impozite au fost de 20,8 miliarde de lei, adică mai mici, cu aproape 6% decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cine este adevăratul copil Kinder: Un italian pune capăt confuziei și...
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Christina Aguilera, ținta comentariilor dure: „Nu mai arată ca înainte!” Artista, acuzată că a slăbit prea...
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
„Familii cu inima frântă”. Turistă de 19 ani moartă, după ce a băut „shot-uri” gratuite în vacanță. Alte...
Newsweek
Pensionarii cu pensie mică și grupe de muncă, victorie uriașă în instanță. Când iau bani mai mulți?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Ralph Macchio, onorat cu o stea pe Hollywood Walk Of Fame: „Înseamnă totul pentru mine”. Cum arată azi...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”