Companiile miniere internaţionale aşteaptă cu nerăbdare o posibiliă ridicare a interdicţiei mineritului cu cianuri în Cehia. Agenţia France Presse scrie însă că această perspectivă îi îngrozeşte însă pe ecologiştii şi locuitorii din preajma rezervelor subterane de aur.
Iar o rezervă foarte mare de aur este în regiunea turistică Vâtava la 40 de km sud de Praga. Acolo există o colină unde s-ar afla aproximativ 140 de tone de aur, mai mult de un sfert din rezervele estimate ale Cehiei, dar la jumătate comparativ cu rezervele estimate de la Rosia Montană.
Însă scoaterea lui la suprafaţă înseamnă mutilarea munţilor la propriu. Pădurile sun tăiate, munţii sunt sfărâmaţi, iar în spatele acestei operaţiuni rămâne o acumulare de cianuri, substanţă extrem de toxică.
Şi la cehi tot canadieni se bat pe resursele aurifere. Acestia fac presiuni pe diferite căi pentru a obţine autorizaţiile de exploatare. Cel puţin pentru moment aceste cereri se lovesc de moratoriul încă în vigoare. Acesta a fost impus de autorităţile de la Praga în anii 90, atunci când canadienii au mai încercat o dată să extragă aurul din Cehia.
Acum însă, odată cu schimbarea guvernului în luna octombrie, canadienii speră şi la o schimbare a situaţiei.
Deşi companiile care încearcă exploatarea acestor resurse încearcă să convingă că acţiunile lor nu sunt periculoase, experienţele altor ţări, arată că exploatarea cu cianuri, de altfel singura metodă de extragere a aurului, este una extrem de periculoasă.
Metalul preţios îngropat în adâncuri le face însă cu ochiul marilor investitori. Ei fac lobby pe toate căile pentru obţinerea avizelor pentru exploatare. Guvernele ţărilor care au astfel de resurse sunt însă între ciocan şi nicovală. Le surâde posibilitatea de a câştiga sume frumoase la buget însă de cealaltă parte le este frică de presiunea electoratului care este împotriva acestor exploatări.