După concedieri colective, tăieri de salarii şi scăderea nivelului de trai, doar un sfert dintre românii care trăiesc în marile oraşe reuşesc să facă economii în mod constant, potrivit unui studiu. Chiar dacă ţin o evidenţă scrisă a cheltuielilor, pentru mulţi veniturile par prea mici pentru a reuşi să pună ban pe ban.
Iar peste 40% nu doar că nu agonisesc nimic, dar rămân frecvent fără bani de la un salariu la altul. Unii admit că este numai vina lor.
„E mai bine să îi cheltui pe moment să îmi iau ceva care mă bucură decât să stau să strâng pentru ceva ce nici eu nu ştiu”, spune o tânără.
Alţii, în schimb, sunt foarte stricţi.
„Mai întâi pun bani deoparte din veniturile lor lunare şi abia apoi cheltuiesc ce le rămâne”, afirmă Vlad Şandru, manager al unei instituţii financiare nebancare.
Criza a schimbat şi mentalităţi. Depozitele bancare, atât de apreciate anii trecuţi, au fost detronate.
„Investiţia în aur a fost dintotdeauna şi rămâne întotdeauna o investiţie sigură”, declară Marian Marcu, responsabil studiu de piață.
Mai mult de jumătate dintre cei care fac economii preferă să cumpere aur, bijuterii, locuinţe şi terenuri. Metalul preţios este văzut ca o investiţie sigură pentru că în ultimii cinci ani de criză, cine a mizat pe el, şi-a sporit banii investiţi cu 50 la sută.