Asta s-a întâmplat şi la bursa locurilor de muncă organizată la Braşov unde, deşi au fost scoase la bătaie aproape două mii de posturi, doar 850 de oameni s-au arătat interesaţi şi doar 31 dintre aceştia au reuşit să se angajeze.
Pe de altă parte, companiile spun că mulţi dintre cei chemaţi pentru angajare fie nu au venit la interviu, fie nu au fost multumiţi de salariile oferite.
De partea cealaltă, candidaţii spun că nu sunt, de fapt, suficient informaţi şi că de cele mai multe ori o barieră în angajare o constituie vârsta.
Bursa locurilor de muncă se organizează periodic în marile judeţe ale ţării, iar în ultimii ani, oferta locurilor de muncă disponibile a tot crescut.
Cu toate acestea, evenimentul nu reuşeşte să atragă prea multe persoane interesate. De pildă, la Braşov au participat la eveniment 120 de companii cu un număr record de posturi - 1.870. Chiar dacă oferta a fost bogată, doar 31 de oameni au şi semnat un contract de angajare.
Asta arată practic discrepanţele majore de pe piaţa forţei de muncă, discrepanţe dintre cerere şi ofertă. Mihai Buldog are 57 de ani şi este în căutarea unui loc de muncă de doi ani, doar că, din cauza vârstei, companiile devin din start reticente.
Nu contează atât de mult că a lucrat 22 de ani ca inginer electrotehnic cât contează faptul că în mai puţin de zece ani va ieşi la pensie şi, mai mult de atât, că nu este la curent cu noutăţile tehnologice.
„S-a schimbat mult tehnologia în industrie. Au fost introduse pe piaţa din exterior multă tehnică la care noi încă nu ne putem coordona activitatea. Și caută mai mult tineri fără experiență”, afirmă Mihai Buldog, şomer.
Pe de altă parte, reprezentanţii companiilor şi cei ai firmelor de resurse umane spun că principalul motiv pentru care nu reuşesc să facă angajări la bursele locurilor de muncă este acela că șomerii cer salarii mari, chiar dacă nu au experiență, şi pun condiții legate de programul de lucru.
„Erau mai mulţi angajatori decât cei care veneau să îşi caute un loc de muncă. Cred că e important şi factorul decisiv într-o angajare este motivaţia. Să îţi doreşti realmente să lucrezi”, afirmă Raluca Proca, regional manager firmă resurse umane.
„Anul trecut au fost scoase la concurs 3.000 de locuri de muncă. Din acestea 3.000 de locuri de muncă au fost ocupate 135”, spune Liliana Dragomir, director executiv AJOFM Braşov.
Pentru organizarea evenimentului s-au cheltuit aproape cinci mii de lei cu scopul de a găsi loc de muncă pentru aproape 1900 de persoane.
Nici anul trecut situaţia nu a fost bună, deşi au fost organizate alte două evenimente de acest fel. Toate acestea în condiţiile în care în Braşov sunt aproape zece mii de şomeri.