Apă în conductele de gaz. Gerul scoate la iveală problemele din sistem

Data publicării:
conducta transgaz

Gerul din ultimele zile a ţinut pornite centralele de apartament, iar consumul de gaze naturale a crescut cu peste 40% faţă de primele zile ale anului. Specialiştii estimează că vom depăşi 67 de milioane de metri cubi de gaz consumaţi mai ales de locuinţe pentru că marii consumatori industriali au pus lacăt pe fabrici.

Consumul în creştere a scos la iveală o problemă majoră a companiei de stat Transgaz. Compania recunoaşte că un dop de gheaţă a blocat alimentarea cu gaze naturale a locuitorilor din Câmpulung Moldovenesc. Avaria a fost remediată abia după trei zile şi intervenţii cu zeci de angajaţi.  

Dop de gheață în conductă

„Temperaturile scăzute din ultima perioada coroborate cu existenţa (...) apei în conductă au dus la blocarea capacităţii de transport gaze naturale. Acest blocaj este evidenţiat doar pe ultimii 6,5 Km de conductă, în amonte de oraşul Câmpulung Moldovenesc. Ca primă măsură de deblocare s-au injectat în conductă 300 l metanol, dar fără rezultat”, a anunțat Transgaz.

Apa în conductă nu prea ar trebui să existe decât în procente insignifiante. Asta clar sunt nişte probleme de calitate a gazelor. Când temperatura este foarte scăzută, asemenea probleme sunt scoase, de fapt, la iveală. Temperatură scăzută, apă în gaz, apa îngheaţă. Gazul în sine nu îngheaţă!”, explică Mihai Vilt, directorul unei companii de furnizare a gazelor.

Deşi problema vine din sistemul de purificare şi uscare a gazului, iar consumatorii finali pot plăti apă în loc de gaz, autorităţile arată cu degetul spre conducerea companiei.

Pentru că şi noi ne asumăm responsabilităţile noastre, fiecare manager trebuie să îşi asume responsabilităţile lui”, spune Victor Georgescu, ministrul energiei.

Consumul de energie electrică este şi el la cote maxime zilele acestea. Şi aici avem însă emoţii. Centralele produc aproape 11.000 de Megawatti în fiecare oră, dar sistemul începe să gâfâie. Din cauza închiderii multor puncte de producere a energiei, sistemul nu ar face faţă unei cereri mult mai mari, spun specialiştii.

 „Din cei 22 de mii de Megawatti instalaţi, nu ştiu cât ar putea să repornească în aceste zile. Cred că ar fi un record dacă ar ajunge şi la 12.000 de Megawatti”, este de părere Silvia Vlăsceanu, director executiv la Asociaţia Companiilor de Utilităţi.

Dacă gerul va continua, importurile de gaze şi oprirea marilor consumatori industriali sunt singurele soluţii pentru ca România să nu îngheţe.  

Citiți și:

STARE DE ALERTĂ. Consum uriaş de gaze din cauza gerului

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...