Anul trecut, investitorii străini au creat peste 12.700 de locuri noi de muncă în România

Data publicării:
locuri de munca

Anul trecut, investitorii străini au creat peste 12.700 de locuri noi de muncă în România, cu 17% mai multe decât în 2014, arată un studiu Ernst&Young. Ca o comparaţie, acest număr de angajaţi ar putea umple, de exemplu, o fabrică de automobile de dimensiunea celei de la Mioveni. Însă studiul arată că cele mai multe slujbe noi nu au fost create în industria auto din România, ci în fabricile de echipamente industriale de toate tipurile. Angajaţii din acest sector al industriei nu au nici cele mai mari nici cele mai mici salarii din România.

La finele anului trecut au câştigat peste 2.300 de lei, net, în creştere cu aproape 200 de lei faţă de anul precedent. Aceleaşi salarii au fost şi în industria auto, însă în cea IT şi în sectorul financiar, remuneraţiile au fost de două ori mai mari.

România a fost anul trecut pe locul 6 în Europa la numărul de slujbe create de investiţiile străine directe. Ţara noastră a fost imediat în spatele Franţei la impactul pe care l-au avut străinii pe piaţa muncii. Cele mai multe posturi noi, de aproape 4 ori mai multe decât în România, au fost generate de investitori străini din Marea Britanie. Însă după Brexit, acest clasament s-ar putea schimba.

Anul trecut, pe locul al doilea a fost Polonia, unde investitorii au creat aprope 20.000 de locuri de muncă, în creştere cu 27% faţă de anul trecut. În schimb, Ungaria a fost imediat după România, cu 11 mii de locuri de muncă noi în creştere cu nu mai puţin de 141% faţă de 2014.

Procentele mai bune pe care le-au avut atât Ungaria cât şi Polonia faţă de România au fost date de investiţiile străine pe care au reuşit să le atragă în industria auto. În România, atât anul trecut cât şi anul acesta au continuat investiţiile în fabricile de componente pentru autoturisme. Însă negocierile pentru atragerea unei noi fabrici de maşini nu s-au concretizat.

Anul trecut, impactul pe care investiţiile străine l-a avut pe piaţa muncii nu a fost proproţional cu valoarea proiectelor.

În vreme ce numărul locurilor de muncă nou create anul trecut a crescut cu 17%, valoarea investiţiilor a crescut cu 25% în 2015 faţă de 2014. Însă în primele patru luni ale acestui an au scăzut cu aproape 24% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Chiar şi aşa, străinii desfăşoară câteva proiecte mari în România. Airbus a început anul acesta construcţia fabricii în care va fi asamblat de la anul elicopterul H215. Iar Daimler a angajat 500 de oameni la Sebeş pentru producţia de cutii de viteze. Însă tot Daimler a anunţat de curând că va investi jumătate de miliard de euro în Polonia într-o fabrică de motoare pentru care şi România a fost în cărţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Religia care ia avânt în România: numărul adepților a crescut surprinzător în ultimii 10 ani
Digi FM
Fotbalistul Alex Chipciu, dezamăgit de vacanța pe care a petrecut-o în Tenerife: „N-aș pune-o în topul...
Pro FM
Dieta drastică pe care o ține Elton John la vârsta de 77 de ani, din cauza problemelor de sănătate: „Este un...
Film Now
Cauza morții regizorului Jeff Baena, soțul actriței Aubrey Plaza, dezvăluită. Cineastul avea 47 de ani
Adevarul
Sfatul inedit al celui mai cunoscut agent imobiliar: „Apartament cu 50% mai ieftin? Aș investi la Londra, nu...
Newsweek
Care pensionari vor lua 2.000 lei în plus la pensie și când? Anunțul șefului Casei de Pensii
Digi FM
Ce a răspuns Florin Piersic când Dan Negru l-a sunat să-l întrebe dacă este adevărat că s-a retras la...
Digi World
Câte minute de viaţă pierd fumătorii cu o singură ţigară. Concluziile celei mai noi analize a oamenilor de...
Digi Animal World
Ce s-a întâmplat cu un câine la 15 minute după ce stăpânul său a murit. Familia a fost devastată
Film Now
Demi Moore, discurs emoționant la Globurile de Aur: „Sunt pur şi simplu în stare de şoc, este prima dată când...
UTV
Sebastian Stan a castigat primul Glob de Aur din cariera pentru rolul sau din „A Different Man”. Mesaj...