Aproape în toate colțurile lumii economiile încetinesc și e semnalul că e nevoie de programe de stimulare, care vin sub forma banilor ieftini.Un efect incontrolabil este inflația și pierderea valorii banilor, iar acesta este un moment în care inverstitorii caută să-și protejeze valorile și atunci fug spre aur, văzut ca un refugiu. Mult timp francul elvețian a fost o monedă de fugă, dar de când cursul a fost fixat, a devenit mai puțin atractiv.
Toate marile bănci centrale ale lumii desfășoară sau au anunțat programe de stimulare a economiei care, de fapt, înseamnă tipărire de bani. Rezerva Federală americană cumpără la greu obligațiuni garantate și va menține dobânzile aproape de zero pentru a susține creșterea economică.
Risc de „război al valutelor”
În Japonia se întâmplă ceva similar, iar Banca Angliei deja are o experiență vastă la tipărit. Și Banca Centrală Europeană s-a arătat pregătită să achiziționeze obligațiuni ale țărilor din zona euro cu probleme financiare. Însă instituția de la Frankfurt a anunțat că va strânge din piață banii în exces, astfel încât să nu existe un pericol inflaționist.
Acest concurs de tiparniță viteză riscă să degenereze într-un război al valutelor, în care principalele puteri economice ale lumii se acuză reciproc că aruncă cantități uriașe de bani în piață pentru a-și deprecia moneda și a reface competivitatea în defavoarea celorlalți. Așa s-a întâmplat acum aproape doi ani.
Aurul a fost foarte aprope de 2.000 de dolari pe uncie în urmă cu aproximativ un an. Erau predicții că va fi depășit acest prag chiar atunci. Creșterea a venit într-o perioadă în care criza euro era la apogeu, iar America avea probleme cu nivelul datoriei publice. Atunci investitorii s-au refugiat în aur, care bătuse platina la preț, pentru prima dată de la căderea băncii americane Lehman Brothers.