Analiză a Comisiei Europene. Ce șanse mai are România să treacă la moneda euro

Data actualizării: Data publicării:
The Eurozone Crisis Deepens As Greece Attempts To Avoid Bankruptcy
Foto: Gulliver/GettyImages

România s-a angajat la nişte reforme structurale şi nu le-a finalizat. Aceasta este opinia oficialilor de la Comisia Europeană privind adoptarea monedei europene.

The Eurozone Crisis Deepens As Greece Attempts To Avoid Bankruptcy
Foto:  Sean Gallup/Getty Images

Şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Angela Cristea, a declarat, duminică, la Alba Iulia, că România s-a angajat la îndeplinirea unor reforme structurale extrem de importante şi nu se va putea vorbi de aderarea ţării noastre la zona euro până ce aceste reforme nu vor fi îndeplinite, potrivit News.ro.

„Ceea ce este important din punctul nostru de vedere, al Comisiei Europene, este ca înainte de a stabili data ţintă este foarte important de stabilit toţi paşii care trebuie să se întâmple până când România poate să adere. Ei sunt cunoscuţi şi printre primii paşi sunt nişte reforme structurale extrem de importante la care România s-a angajat dar pe care nu le-a finalizat şi nu putem vorbi de aderare înainte de finalizarea acestor reforme structurare. În acelaşi timp întreaga zonă euro este într-un mare proces de reformă şi este important pentru ţările care nu sunt state în zona euro, precum România, să participe la acest proces de reformare pentru că atunci vor avea un cuvânt de spus la felul în care va arăta această zonă euro atunci când România va fi pe deplin stat membru” a spus Angela Cristea.

Ea a adăugat că în tratatul de aderare a României la Uniunea Europeană nu există o dată limită pentru aderarea la zona euro, iar acest lucru se va întâmpla când ţara va fi pregătită.

„Nu avem în tratatul de aderare  obligaţii de aderare la moneda euro. Nu am stabilit o dată limită pentru că este foarte important atât pentru România cât şi pentru restul zonei euro ca aderarea la această zonă să se facă atunci când statul este pregătit, când mediul de afaceri este pregătit pentru această aderare pentru că vorbim nu numai de criterii nominale ci mai ales de criterii reale. Şi când spunem reale ne referim la nivelul de trai spre exemplu. În cei 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană nivelul de trai a crescut destul de mult, România a recuperat într-o mare măsură decalajele faţă de media europeană” a mai spus Cristea.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a participat, duminică, la Alba Iulia, împreună cu şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România la o conferinţă în care au dialogat cu cetăţenii despre politicile europene.

În mod teoretic adoptarea monedei unice este permisă doar țărilor care respectă criteriile economice de convergență Maastricht. Acestea privesc deficitul bugetar, datoria publică, variația și rata dobânzilor, rata inflației etc. În practică însă se consideră că în plus față de aceste criterii, pentru ca aderarea la euro să nu fie o lovitură pentru economia unei țări, este necesară o convergență reală, care constă in atingerea unei productivități comparabile cu cea a statelor membre zonei Euro. În pofida faptului că România îndeplinește criteriile Maastricht suntem departe de obținerea convergenței reale cu țările cu monedă unică.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri