Premierul a dat din nou asigurări că, anul viitor, nu va crește nicio taxă sau impozit, ba chiar două dintre ele vor fi reduse.
„Există o taxă care se reduce şi care a fost luată în calcul la construcţia bugetului, taxa pe construcţii speciale, de la 1,5% la 1%, scăderea TVA la pachetele all inclusive din turism, de la 24 % la 9%”, a spus Victor Ponta, premierul României.
Economiştii sunt sceptici că Guvernul îşi poate respecta promisiunile.
„E greu să promiţi că nu vei majora taxe în contextul actual în Europa. Problema majorării taxelor, dacă va interveni, va fi una majoră câtă vreme scopul acelor majorări este să peticim unele costuri sociale”, a spus Florian Libocor, economistul şef al unei bănci.
Acord între Guvern şi FMI privind un deficit de 1,83%. V. Ponta: "Nu vor fi taxe sau impozite suplimentare. Tot ce s-a adoptat e inclus în bugetul pe 2015"
Ministrul de Finanţe despre bugetul pe 2015: Investiţiile cresc în 2015, evaziunea din turism scade
Victor Ponta nu a pomenit însă nimic despre investițiile publice.
„România a devenit un stat de asistenţă socială. Această asistenţă socială nu poate fi dusă la bun sfârșit decât prin investiţii”, a spus Mircea Coşea, profesor de economie.
Nici măcar ministrul Finanțelor nu a ştiut să spună cât va investi statul anul viitor.
„Din ultima versiune pe care am văzut-o eu, aceste investiții cresc în anul 2015 față de 2014, dar nu vreau să dau, în acest moment, cifre despre buget”, a spus Ioana Petrescu, ministrul Finanţelor.
S-au dat doar cifre seci legate de deficit, venituri și cheltuieli, dar și despre creșterea economică optimistă pe care se bazează Guvernul în 2015.
„Acest deficit de 1,83% înseamnă încadrarea în parametrii discutaţi iniţial”, a spus Darius Vâlcov, ministru delegat pentru Buget.
Însă Guvernul a obținut mai puțin decât și-a propus inițial, când negocierile au început de la un deficit de 2,2% din PIB. Va avea bani doar pentru a acoperi cheltuielile statului în programe cu fonduri europene, nu şi bani suplimentari pentru Armată.