Potrivit documentului,penalităţile de întârziere, precum şi 54,2% din dobânzile aferente obligaţiilor de plată principale, restante la 30 septembrie 2015, se anuleazădacă datornicul îşi plăteşte datoria de bază până la sfârşitul lunii martie anul viitor. Restul de 45,8% din dobânzi trebuie achitate până la 30 iunie 2016.
Dan Schwartz, specialist fiscal: „Propunerile sunt surprinzătoare întrucât nu fac altceva decât să permită celor care nu şi-au achitat datoriile să beneficieze de facilităţi fiscale importante”.
În acelaşi timp, măsura pare a fi una cu două tăişuri.
Dan Schwartz, specialist fiscal: „Pun contribuabilii care şi-au achitat datoriile la bugetul statului în mod corect şi continuu într-o poziţie de inferioritate faţă de rău-platnici”.
Victor Ponta: „Cred că cei cinstiţi şi corecţi vor beneficia. Cei care oricum nu plătesc taxe de ani de zile nu vor plăti nici în continuare”.
Problema a fost semnalată şi de americanii cu afaceri în România, care spun că este nevoie de recompensarea celor care îşi achită la timp dările.
"O măsură de anulare a penalităţilor de întârziere datorate şi neachitate la 30 septembrie 2015, neînsoţită şi de o măsură de stimulare fiscală a contribuabililor care plătesc la timp, nu va avea efectele necesare accelerării conformării voluntare", au susţinut reprezentanţii Camerei de Comerţ Americane în România.â
Deocamdată, însă, la nivel oficial nu sunt decât promisiuni.
Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor: „Pentru cei care îşi respectă la timp obligaţiile ne gândim la un mecanism să stimuleze acest lucru”.
De această scutire fiscală vor beneficia şi cei cu datorii la Agenţia Domeniilor Statului, precum marii latifundiari, dar şi la alte instituţii de stat. Ei trebuie să depună o cerere la Fisc.
Emilian Duca, specialist fiscal: „Marea majoritatea a firmelor sunt firme de stat. Cei care au de achitat această sumă la stat se află în incapacitate de plată de mulţi ani de zile, este improbabil că aceştia vor găsi resurse să-şi achite datoriile”.
Ministerul Finanţelor nu a calculat încă impactul acestei măsuri.
Citiți și: