Titlurile vor putea fi cumparate de pe Bursa de la Bucureşti, prin intermediul băncilor şi al firmelor de brokeraj. Avantajul acestor titluri este siguranţa investiţiei şi câştigurile mai mari decât cele de la un depozit la banca, spun brokerii.
„Este considerat o investiţie cu risc zero, pentru că întotdeauna statul îşi va plăti datoriile. Al doilea avantaj este neimpozitarea dobânzilor respective”, a spus Adrian Simionescu, directorul unei firme de brokeraj.
Titlurile de stat vor fi emise cel mai probabil în primele luni ale anului viitor şi vor avea o scadenţă între unu şi trei ani. Cei care le vor cumpara vor putea să le vândă oricând, tot pe bursă.
”Spre deosebire de plasamentele în depozite, în cazul tilurilor, persoanele fizice pot ieşi din aceste plasamente când vor, fără să fie nevoite să piardă beneficiul dobânzii la momentul respectiv”, a spus Ştefan Nanu, director general al Trezoreriei.
Acum, o mie de lei ţinuţi într-un depozit bancar aduc un câştig anual de 30 de lei, după scăderea impozitului luat de stat şi a comisionului perceput de bancă. Aceeaşi sumă, plasată în titluri de stat, îi lasă cumpărătorului un profit mai mare, întrucât nu mai este aplicat impozitul de 16% şi nici comisionul bancar. Este o investiţie cu care trebuie să avem însă răbdare măcar un an, spun specialiştii.
„Există posibilitatea şi de a fi vândute prin bursă, însă s-ar putea ca lichiditatea, deci posibilitatea de a găsi cumpărător, într-o primă fază, să nu fie atât de mare, de aceea recomandarea este ca aşteptarea să fie pe un orizont mai lung de timp. Asta însemnând peste un an. Orice ar fi sub un an ar putea fi supus unor comisioane de brokeraj”, a precizat investitorul Cristi Tudorescu.
Statul vrea sa vândă populaţiei titluri de stat în valoare de cel puţin 100 de milioane de lei.