Peste 170 milioane de dolari a plătit cel mai mare consumator de energie electrică din România, ALRO Slatina, în ultimii patru ani în contul taxelor puse de Guvern pentru susţinerea energiei regenerabile. Potrivit legii, fiecare consumator achită, în factură, şi certificatele verzi pentru energia curată, iar nota de plată creşte pe măsura consumului.
După ce ALRO şi Sidex Galaţi au ameninţat cu închiderea combinatelor, Guvernul a redus taxele cu 50%, anul acesta, pentru 200 de mari consumatori.
„După pierderile pe care le-am avut datorită certificatelor verzi şi cogenerării, dacă nu se implementa exceptarea, închideam”, a spus Gheorghe Dobra, director general ALRO Slatina.
Oficialii de la Slatina spun că firma va avea nevoie de doi ani ca să acopere plăţile din trecut. În 2015, ALRO a înregistrat pierderi de 34 de milioane de dolari. Pentru anul acesta, combinatul de aluminiu şi-a bugetat un profit de peste 60 de milioane de dolari. Pericolele vin acum însă de peste graniţă, din Ucraina.
„Pot apărea perturbări în ceea ce priveşte livrările, cum am avut anul trecut cu Ebola în Siera Leone. Am avut armatori care au refuzat să trimită vapoarele în Africa. Dacă aici în zonă există situaţii tensionate s-ar putea să ai probleme de aprovizionare”, a spus Marian Năstase, preşedinte CA ALRO Slatina.
ALRO extrage bauxita necesară producerii aluminiului din Africa, chiar dacă şi în România există o mină de bauxită, în Oradea. Motivul: consumul mai mic de energie pentru prelucrarea ei.