Topul scumpirilor la alimente decembrie 2012 - februarie 2013
Cartofii - cu 13,16%
Fasole boabe - cu 6,19%
Fructe proaspete - cu 5,79%
Topul ieftinirilor la alimente decembrie 2012 - februarie 2013
Ouă – cu 5,22%
Ulei comestibil - cu 0,52%
Zahăr - cu 0,22%
Topul scumpirilor la mărfuri nealimentare decembrie 2012 - februarie 2013
Energie electrică - cu 10,38%
Cărţi, ziare, reviste - cu 4,22%
Tutun, ţigări - cu 4,09%
Topul scumpirilor la servicii decembrie 2012 - februarie 2013
Apă, canal, salubritate - cu 2,32%
Igienă şi cosmetică - cu 0,59%
Îngrijire medicală - cu 0,56%
„Faptul că prețul la legume a crescut în ultima vreme, ce-i drept nu prea substanțial, se datorează în primul rând producțiilor slabe pe anul 2012 și pe undeva au scăzut și importurile”, spune Laurențiu Baciu, președintele Ligii Producătorilor Agricoli din România.
.„Producția de cartof, dacă nu va fi stimulată se va reduce continuu, pentru că nu există solicitare şi ştim foarte bine - la recoltat, agricultorul are undeva la 30 până la 50 de bani şi nu se regăseşte ca şi costuri”, avertizează Vlad Gheorghe, preşedintele Asociaţiei Legumicultorilor.
Citiți și ANALIZĂ BUSINESS CLUB. Care sunt cauzele și efectele creșterii inflației