În 2012, cel mai mult s-au scumpit alimentele. Preţurile lor au crescut în medie cu peste şase procente. Luna trecută, comparativ cu decembrie 2011, cel mai mult s-au scumpit cartofii. Preţurile au urcat cu peste 32 la sută. Mai scumpă a fost şi fasolea boabe, cu 24 de procente, dar şi ouăle.
De ieftiniri nu a fost vorba, la nivel anual. Preţurile au scăzut doar de la o lună la alta. În decembrie, cel mai mult s-au ieftinit citricele, faţă de noiembrie, cu 5 la sută.
Preţul combustibililor a scăzut nesemnificativ, iar serviciile de poştă şi telecomunicaţii au costat şi ele cu doar cu 0,65 la sută mai puţin. Evoluţia preţurilor a fost fluctuantă tot anul.
De la minimul istoric de 1,79 la sută atins în luna mai, indicatorul care măsoară evoluţia preţurilor a ajuns la peste 5 procente în septembrie. Creșterea inflației a fost provocată de seceta din această vară, care a determinat scumpirea alimentelor. Astfel, BNR a ratat ţinta de inflaţie, de 2-4 la sută.
De altfel, din 2005, când a adoptat strategia de ţintire a inflaţiei Banca Centrală a reuşit să se încadreze în intervalul propus de numai două ori. Prima oară, în 2006. Inflaţia anuală a fost calculată atunci la 4,87%, în limitele ţintite de banca centrală.
A doua oară, în 2011, când inflaţia anuală a atins cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani.
Cum vor fi prețurile în 2013
Potrivit prognozelor specialiștilor, urmează un an greu, cu scumpiri la curent, gaze și alimente.
La alimente, în lunile ianuarie și februarie vor urma scumpiri de două cifre, pentru că mare parte din alimentele consumate de români în această perioadă sunt importate.
„S-ar putea să ne ajute euro în această perioadă, pentru că de două luni vedem o tendință de apreciere a leului. Dobânzile foarte bune îi fac pe investitori să vină în România. Potrivit specialiștilor, e posibil ca această apreciere să nu mai continue foarte mult”, a afirmat Lidia Focșan, șeful secției Economic de la Digi24.