Veşti bune pentru fermierii români! Comisia Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European a votat plafonarea voluntară a subvențiilor pentru agricultură, o soluție care apără atât interesele marilor fermieri, cât și pe cele ale fermierilor mici și mijlocii, scrie Profit.ro.
Acest vot consfinţeşte plafonarea voluntară a subvenţiilor pentru agricultură, o soluţie care apără atât interesele marilor fermieri, cât şi pe cele ale fermierilor mici şi mijlocii. În acest fel, se va lăsa la latitudinea statelor membre modul de acţiune în această privinţă. Mai mult decât atât, în urma consultărilor fermierilor români s-a constatat că dorinţa acestora este că viitoarea Politică Agricolă Comună să nu impună plafonarea plăţilor la o anumită sumă.
România nu a susținut plafonarea plăților directe deoarece această restricție ar fi afectat grav fermele mari locale care ar fi pierdut din competitivitate în raport cu importurile din țările terțe.
Prin plafonarea plăților directe, fermierii români aflați în plin proces de consolidare ar fi fost profund dezavantajați. „Agricultura a făcut un salt extraordinar de când România a intrat în Uniunea Europeană. Hotărârea de a se continua sprijinul pe unitatea de suprafață trebuie salutată, fiind o adevărată plasă de siguranță pentru fermierii români și pentru fermele cu o dimensiune peste medie. Cu sprijinul fondurilor europene, fermele din România vor putea continua investițiile”, a declarat Lucian Buzdugan, director general Agricost.
Emiratele Arabe Unite, investiții în agricultura românească
Ştefan-Radu Oprea, ministrul pentru mediul de afaceri, comerţ şi antreprenoriat, s-a întâlnit marți, la Abu Dhabi, cu E.S. Dr. Sultan Al Jaber, ministru de stat în Guvernul Emiratelor Arabe Unite, responsabil de proiecte strategice, tema principală a discuțiilor fiind atragerea de investiții în România, notează financialintelligence.ro.
Oficialul emiratez și-a exprimat deschiderea pentru identificarea unor proiecte viabile în domenii de interes comun precum agricultură, infrastructură și energie. În cadrul discuțiilor, s-au stabilit grupuri de lucru și un calendar de întâlniri, astfel încât, în următoarele luni, să se ajungă la lansarea unor proiecte. Următoarea evaluare a stadiului discuțiilor tehnice va avea loc peste o lună.
În 2018, Consiliul Concurenței a aprobat vânzarea celei mai mari ferme de cereale și plante tehnice din România - SC Agricost SA din Insula Mare a Brăilei - către o societate din Emiratele Arabe Unite care-i aparține conducătorului regiunii Abu Dhabi, informează Ziare.rom.
Complexul din Insula Mare a Brăilei se bucură de o dotare de excepție, permițându-le producătorilor să aplice tehnologii moderne de productie a cerealelor și plantelor tehnice oleaginoase și să obțină, constant, unele dintre cele mai mari producții din România.