Şapte ani de cercetări şi experimente i-au fost necesari unei cercetătoare din Oradea pentru a realiza un produs unic în lume. Fructonata, un aliment asemănător gemului, este preparată din fructe bio procesate la temperaturi de până la 42 de grade şi nu este pasteurizată. În plus, are un conţinut ridicat de fibre şi vitamine şi nu conţine conservanţi ori zahăr. Produsul a fost lansat recent la Londra, iar comenzile au început să curgă.
Preparată din cireşe, afine ori portocale, pasta de fructe pe care Simona Bişboacă a botezat-o fructonată a fost produsă în fabrica pe care cercetătoarea o are la câţiva kilometri de Oradea. Fructele provin din culturi eco autohntone sau din Italia, iar în timpul procesării nu sunt adăugaţi conservanţi ori zahăr precum în cazul gemurilor tradiţionale.
Pe lângă acestea, prepararea fructonatei nu se face prin fierbere ori pasteurizare.
"Procesăm la temperaturi de sub 42 de grade şi nu folosim pasteurizarea, practic produsul final este unul crud, raw vegan. Pentru că prin utilizarea temperaturilor înalte de procesare şi a pasteurizării se pierd vitamine, se pierd enzime şi practic tot ce e mai bun din fructe", a explicat Simona Bişboacă, inventatoarea fructonatei.
Datorită modului de preparare, fructonata este un produs unic în lume şi este considerată o alternativă sănătoasă la dulceţurile obişnuite.
"Fructonata de cireşe este foarte concentrată, având 420 de grame de fruct pentru 100 de grame de produs finit", spune Simona Bişboacă.
Produsul a fost lansat în luna aprilie la Târgul de Produse Naturale şi Organice de la Londra, unde a stârnit interesul distribuitorilor. În fabrica de lângă Oradea pot fi produse zilnic 1.000 de borcane de 150 de grame, al căror preţ variază între 68 şi 75 de lei.
Simona Bişboacă recunoaşte că a ajuns la aceste performanţe după ani şi ani de studiu şi mii de ore petrecute în laborator şi în fabrică. Ea are şi un mesaj pentru cei care vor să reuşească.
"Să fie mai deschişi spre inovaţie, să fie încrezători dacă au o idee anume, să se informeze, să pună cap la cap informaţii şi astfel poţi să reuşeşti. Să fii încrezător, să-ţi urmezi visul, să faci cea ce-ţi place şi să pui pasiune."
Pentru anul următor Simona Bişboacă are în plan să producă fructonată şi din alte fructe şi să lanseze sucuri din fructe nepasteurizate.
Reporter: Claudiu Mihuţ
Operator: Gabor Szilagyi