România pare să-şi fi recâştigat renumele de „grânarul Europei”. Ţara noastră a devenit principalul exportator de cereale din Uniunea Europeană, la finalul lunii mai, potrivit Comisiei Europene. Meritul principal nu e însă, al autorităţilor, ci al micilor agricultori, care şi-au dat seama că, împreună sunt mai puternici. Poate cel mai bun exemplu, vine din Brăila, unde o asociaţie organizată pe structura vechilor CAP-uri, are propria staţie de cercetare, construită cu fonduri europene.
Undeva în apropere de Brăila, mai mulţi fermieri s-au asociat acum câţiva ani, iar afacerea merge ca pe roate. Producţia a crescut, vânzările la fel, iar acum dezvoltă prima staţiune privată de cercetare.
Daniela Trifan, cercetător: Proiectul abia a început, din octombrie 2016. Suntem la stadiul etapei a doua, de construcţie a platformei de biodegradare, care va avea loc în sediul de la Baldovineşti, unde se vor amenaja şi două laboratoare.
Uniunea Europeană a finanţat acest proiect cu aproape două milioane de lei.
Adrian Coteţ, director executiv asociaţie: În momentul de faţă, producem în laborator biostimulatori la scară mică. Urmează peste două-trei săptămâni să aducem utilajele pentru a produce la scară mare, pentru mii de hectare.
Afacerile din sectorul producţiei de cereale s-au dublat în ultimii 7 ani, potrivit unui studiu realizat de KeysFin. Peste 7.000 de firme, cu peste 40.000 de angajaţi, activează în acest sector din agricultura românească.
Traian Cişmaş, directorul DADR Brăila: Nevoia de asociere vine de la faptul că doar printr-o reprezentare mai mare poţi, într-adevăr, să-ţi impui anumite reguli cu partenerii procesului în care îţi desfăşori activitatea.
Firmele din ţara noastră au exportat 7,15 milioane de tone de cereale, aproape un sfert din totalul exporturilor europene din recolta 2016-2017. Peste 5 milioane de tone sunt exporturi de grâu - aproape dublu faţă de acum câţiva ani.