Randamentul agriculturii româneşti poate creşte prin digitalizare, spun specialiştii. Deşi România are peste 13 milioane de hectare de teren utilizate şi mai bine de un sfert dintre românii activi lucrează în agricultură, randamentul este departe de potenţial.Singura soluţie pentru creşterea productivităţii sunt tehnologiile performante, spun fermierii.
Florin Munteanu şi-a dotat sera de roşii cu cele mai performante tehnologii aduse tocmai din Olanda. A investit peste 2 milioane de euro, iar rezultatele nu au întârziat să apară - producţia de legume s-a dubla în doar un an.
Florin Munteanu, agricultor: Inima acestei sere e un computer care direcționează irigația, ecranele de umbrire, ventilația și cotrnoleză tot ceea ce ține de temperatură, umiditate în comparație cu o seră obișnuită se produce undeva la 35 de kilograme pe metru pătrat, aici am reușit în primul an de funcționare 62,5 kilograme.
Tehnologiile şi roboţii au ca scop eliminarea muncilor repetitive, spun distribuitorii.
Rasmus Luster, distribuitor: Poate face orice îl programezi. Cel mai des este folosit de firmele mici şi mijlocii pentru ridicare, împachetare şi paletizare. Costă undeva între 20-30.000 de euro.
Astfel de aparate sunt o soluţie pentru creşterea randamentului agriculturii româneşti.
Valerian Istoc, director de dezvoltare: Intrați într-un tractor mdoern să vedeți că arată mult mai bine decât o mașină scumpă. Ne referim și la echipamente de aplicat îngrășăminte, de erbicizat. Putem obține creșteri de 3, 5, 10 la sută doar prin realocarea lor. Cu aceleași costuri, cu aceleași produse se pot obține aceste creșteri.
România are o suprafaţă agricolă utilizată de 13,9 milioane de hectare. Datele mai arată că un sfert dintre angajaţii români lucrează În agricultură, de 6 ori mai mulţi decât media europeană. Cu toate acestea, dacă vorbim de randament ţara noastră se situează la finalul clasamentului, acesta fiind în jur de 600 euro/ha. Prin comparaţie, în ţările din Europa de Vest valoarea depăşeşte 1.000 euro/ha.