Producție mică, importuri uriașe. De ce a scăzut drastic numărul producătorilor români de flori

Data actualizării: Data publicării:
Beautiful varicolored roses in store
Foto: Gulliver/Getty Images

România nu face parte dintre "jucătorii" importanți pe piaţa mondială sau europeană de flori, cererea fiind acoperită în cea mai mare parte din import. În ultimii ani, suprafaţa de teren cultivată a scăzut constant ajungând în 2018 la doar 312 hectare cultivate cu flori. 

-Cumpăr flori de câte ori simt nevoia să fac o bucurie cuiva. Florile parcă îşi reprezintă sufletul, dacă ai suflet bun şi o floare frumoasă şi dacă o oferi cu multă dragoste, ţine mai mult. Iau şi să împodobesc casa, parcă înveseleşte casa. Florile au viaţă şi dacă le îngrijeşti şi le iubeşti îţi dă altă senzaţie, altă, nu ştiu, simt ceva deosebit pe care nu ştiu să explic.

Astfel de cumpărători care iau flori pentru propria lor plăcere au devenit o raritate, spun florarii.

Proprietara unui magazin de flori: Toată lumea cumpără numai obligaţii, cadouri, mici atenţii, pentru ei nu prea se îndură să îşi mai cumpere.

Martie, lună de vârf la vânzările de flori

Practic, românii cumpără flori de nevoie, atunci când normele sociale îi obligă să facă asta. 1 şi 8 Martie şi deschiderea anului şcolar sau sunt momentele în care românii dau buzna în florării.

Rodica Neamu, proprietara unui magazin de flori: Foarte puţini cumpără pentru a duce florile acasă ca şi cum duc trei flori acasă pentru că vreau să am în casă, preferă să ducă florile româneşti, cele de grădină care sunt mai accesibile ca preţ.

-Astăzi găseşti doar aranjamente şi mult mai scumpe.

-Cât de mare este diferenţa de ieri până astăzi?

-Ieri am găsit 25 de trandafiri scurţi la un milion, magenta, culoare pe care vreau să o cumpăr, astăzi nu mai găsesc deloc, sau dacă găseşti la bucată de la 4 lei este 7 lei.

Producție mică, importuri uriașe

România nu este un aşa numit "jucător" pe piaţa mondială sau europeană de flori. În ultimii 10 ani suprafaţa de teren cultivată a scăzut constant ajungând în 2018 la doar 312 hectare cultivate cu flori. Cererea este acoperită însă din import. De exemplu, în anul 2016, ţara noastră a importat peste 88 de mii de tone de flori în valoare de peste 97 de milioane e euro. În schimb, exporturile au fost aproape inexistente. Am exportat 1,6 tone, în valoare de 2,9 milioane de euro.

Proprietara unui magazin de flori: Avem din România lisianthus, acesta, restul de aici sunt toate de Olanda, gladiolul, crinul ăsta care este românesc, şi mai avem afară tuberoze, Ochiul Boului, floarea-soarelui, acestea de aici de jos pe care vă rog să le filmaţi, abia le-am făcut şi sunt foarte faine.

Olanda, principalul producător de flori

În orice florărie ai intra găseşti doar câteva specii româneşti, restul sunt importate mai ales din Olanda dar şi din ţări mai exotice.

Rodica Neamu, proprietara unui magazin de flori: Trandafirii sunt cei din Ecuador, eu îi păstrez foarte bine aşa, nu îi desfac pentru că se menţin foarte bine.

-De ce din Ecuador şi nu de undeva mai aproape?

-Noi avem unul dintre importatori care a cumpărat teren acolo şi el cultivă acolo şi îi aduce la noi ca şi produs românesc cred. Mai de departe ar mai fi tropicalele, cum este anturiumul, mai este orhideea, streliţia nu mai e ea atât de..., orhideea Vanda care este deosebită.

-De unde este importată?

-Ea este venită prin Olanda, Thailanda, Indonezia, ţările asiatice care la ei nu se cultivă, cresc...

Trandafirii, florile preferate ale românilor

Indiferent de perioada din an, cel mai bine vânduţi sunt tradafirii. De altfel, puţinii producători români care au mai rămas îşi concentrază culturile pe specii şi soiuri pe care ştiu că românii le cumpără. Constantin Ungureanu are o seră întinsă pe două hectare chiar în Bucureşti. A ales să cultive, în special, lalele şi frezii.

Constantin Ungureanu, producător flori: Statul român nu ne ajută cu nimic, absolut nimic, adică primim o subvenţie la hectar, exact ca la grâu, ori, se cheltuiesc foarte mulţi bani, echivalentul unui hectar de sera este circa 350 de hectare de câmp, deci este un efort financiar foarte mare şi cu utilaje şi cu forţă de muncă, nu se poate, comparativ.

Uneori reuşeşte să îşi vândă marfa, alteori o mai şi aruncă.

Constantin Ungureanu, producător flori: Mai mult, ne afectează acum moda aceasta de a se da nu ştiu câte zile libere. Dăm trei, patru zile, o legăm şi cu duminica şi iese săptămâna de weekend. Asta afectează foarte mult producţia. De exemplu de 1 Mai scad vânzările fantastic, se leagă cu 1 Mai, cu duminică, cu sâmbătă, stai că mai sărim una şi o recuperăm şi pur şi simplu nu se mai vinde nimic în perioada aceea, aia este marfă pe care o arunci.

Editor web: Alina Popescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Mulți știu doar de Burebista sau Decebal, dar alți regi daci și-au pus amprenta pe aceste meleaguri cu mult...
Digi FM
Imagini şocante în noaptea de Revelion. Un şofer a fost filmat în timp ce se învârte cu maşina într-un sens...
Pro FM
Fostul bodyguard al lui Whitney Houston, tentat să „renunțe la tot” de dragul cântăreței: „Siguranța ei era...
Film Now
A divorțat, iar acum iubește din nou. Fratele lui Ben Affleck, surprins alături de partenera lui mai tânără...
Adevarul
Daniel David îi răspunde lui Călin Georgescu: „Sunt surprins că un om al păcii caută, de fapt, războiul”
Newsweek
Pensia pe ianuarie intră pe card cu întârziere. Casa de pensii anunță care e motivul
Digi FM
România, inclusă de CNN printre cele mai bune locuri de vizitat în 2025. Cum este descrisă destinaţia...
Digi World
Câte minute de viaţă pierd fumătorii cu o singură ţigară. Concluziile celei mai noi analize a oamenilor de...
Digi Animal World
Ce s-a întâmplat cu un câine la 15 minute după ce stăpânul său a murit. Familia a fost devastată
Film Now
Kevin Sorbo, protagonistul serialului Hercule, spune că a fost pus pe "lista neagră" de la Hollywood din...
UTV
26 de filme pe care trebuie sa le vezi neaparat pana la sfarsitul anului 2025