Seria scumpirilor continuă. Următoarea pe listă este pâinea

Data actualizării: Data publicării:
Rising Agricultural Costs Force Food Prices Higher
JERUSALEM, ISRAEL - APRIL 13: A worker packs loaves of hot bread fresh from the ovens in Berman's Bakery, one of the country's largest and most technologically advanced, on April 13, 2008 in Jerusalem, Israel. The International Monetary Fund is warning that rising food costs around the world could lead to starvation and the crumbling of governments after prices of wheat and rice doubled in the past year. (Photo by David Silverman/Getty Images)

După carnea de porc, şi pâinea se scumpeşte. Preţurile vor creşte cu până la 10%, spun reprezentanţii patronatului din domeniu, din cauza costurilor de producţie mai mari.

0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Scurtături Tastatură
Shortcuts Open/Close/ or ?
Redare/PauzăSpațiu
Mărește Volumul
Micșorează Volumul
Caută înainte
Caută înapoi
Subtitrare Pornită/Oprităc
Ecran complet/Ieși din modul Ecran completf
Suprimare Sunet/Activare Sunetm
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
Caută %0-9
00:00
00:00
00:00
 

Grâul costă deja mai mult de la 1 martie, salariul minim a crescut de la 1 februarie, iar facturile la utilităţi sunt mai mari decât anul trecut. Unele fabrici de pâine au scumpit deja produsele. Cea mai ieftină pâine costă astfel 80 de bani, faţă de 70 de bani anterior.

În ultimii ani, românii au redus consumul de pâine, dar tot depăşesc media europeană. O persoană din România mănâncă în jur de 96 de kilograme de pâine pe an, cu 14 kilograme mai mult decât europenii.

„Această creştere nu are o influenţă foarte mare în buzunarul consumatorului, dar în acelaşi timp trebuie să înţelegem, toată lumea, că, dacă vrem să mâncăm o pâine bună, trebuie să şi plătim. Şi atunci noi trebuie să ne scoatem costurile de producţie,” spune Aurel Popescu, preşedintele ROMPAN.

Un alt efect ar putea fi creşterea evaziunii. E un domeniu extrem de concurenţial, în care există foarte mulţi jucători mici, care pot trece la munca la negru, cu riscuri asumate. În acest sector se făcuse puţină lumină prin introducerea TVA-ului de 9% în toamna lui 2014. A fost programul pilot al reducerii de taxe. Şi s-au văzut rezultate. Însă apariţia unor costuri suplimentare poate intoarce vechea situatie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ordinul lui Trump care a provocat furia Rusiei. Kremlinul reacționează dur
Digi FM
Actorul Marius Manole, luat cu Salvarea de pe scenă din cauza epuizării: „Făceam niște abuzuri”
Pro FM
Justin Bieber stârnește îngrijorări în rândul fanilor. Cu ce probleme s-ar confrunta. Tensiunile dintre el și...
Film Now
Lily Collins, mesaj emoționant de ziua tatălui ei, Phil Collins. Artistul s-a retras din muzică, forțat de...
Adevarul
Supermarketuri boicotate de clienți, din cauza prețurilor: „Să luăm o pauză de la cumpărături!”. Cu cât au...
Newsweek
Pensionat în februarie cu 17.500 lei pensie, deși guvernul nu are bani de indexare. Ce a muncit?
Digi FM
"De câte ori ați zburat cu șeful Marcel Ciolacu în avioane private?". Răspunsul Laurei Vicol
Digi World
O ciupitură de țânțar i-a adus moartea unui băiețel de 9 ani. Puștiul era în vacanță cu familia în Filipine...
Digi Animal World
Reacția unui câine când stăpâna lui încearcă să-i taie unghiile: „Atât de multă dramă n-am mai văzut”
Film Now
Cine e femeia cu care George Clooney s-a iubit înainte de a se însura. E mai tânără cu 18 ani, fostă vedetă...
UTV
Dua Lipa și Callum Turner, dans romantic la Turnul Eiffel. Zvonurile despre logodnă se intensifică