Nămolul din stațiile de epurare poate fi folosit cu succes în agricultură, în loc de îngrășăminte. Mai mult, compoziția rezidurilor obținute în stațiile de epurare ajută la regenerarea solului și îmbunătățește calitățile terenurilor agricole degradate. Societatea Apă-Canal din Galați oferă fermierilor gratuit acest nămol, iar cei care l-au folosit deja spun că rezultatele sunt surprinzătoare.În unele cazuri recoltele au crescut cu 50 la sută. Specialiştii dau asigurări că, deşi provine din staţii de epurare, nămolul este sigur şi eficient.
Romeo Burciu face agricultură de şapte ani în localitatea Barcea din judeţul Galaţi. De trei ani, foloseşte la culturile de porumb şi floarea soarelui nămolul de la Staţia de Epurare din Tecuci. De atunci, spune el, recoltele au crescut de la an la an.
Reprezentanţii Societăţii de Apă Canal spun că nămolul de la staţiile de epurare din judeţul Galaţi este tot mai căutat. Doar în ultimele două luni au împrăştiat zeci de tone pe terenurile fermierilor.
Aurel Condurache, director tehnic Societatea Apă Canal: „O cantitate de 57, până la 60 de tone a fost livrată în ultimele 2 luni în zona Tecuci, fermierilor din Tecuci”.
Şi biologii spun că un astfel de nămol are efecte miraculoase asupra solului.
Doina Popa, biolog.: „Acest nămol conține azot și fosfor care conțin nutrienți care cu siguranță vor spori cantitatea finală de produse obținute”.
Sunt, însă, şi agricultori reticenţi.
„Nu mi se pare normal. Pentru că acolo sunt tot felul de reziduuri toxice”.
„Eu pun gunoi de grajd dacă pun, este mai sănătos, este mai natural ca orice”
Societatea Apă Canal Galaţi oferă gratuit nămolul agricultorilor. În plus, îl şi transportă şi împrăştie pe terenurile agricultorilor care îl cer.