Lipsa forţei de muncă a crescut salariile în agricultură. Cât câștigă un tractorist
Noile tehnologii, dar şi lipsa forţei de muncă, au făcut ca salariile în agricultură să crească de la an la an. Apariţia utilajelor dotate cu tehnologie de ultimă generaţie a redus considerabil folosirea muncitorilor necalificaţi. Evident, cei care sunt şcoliţi să folosească astfel de maşinării, sunt şi remuneraţi pe măsură.
Nicholas, fermier: Este un tractor de 460 de cai putere, este un tractor agricol... Ca în orice domeniu, acum şi în agricultură s-a dezvoltat foarte mult pe parta de electronică, de automatizare şi acum au încebut să apara borduri, să zicem deştepte, pe care monitorizezi şi centralizezi toate comenziele şi informaţiile importante ale tractorului şi înclude şi sistem de ghidare pentru GPS.
-Este greu sau uşor, cum vi se pare, pentru un începător?
-Pentru un începător este un pic ciudat, este total diferit, merg foarte încet, este foarte voluminos şi partea de comenzi, adică este ceva cu care trebuie să ne obişnuim.
Tractoriştii pot câştiga şi 2.500 de euro
Aşa s-a ajuns ca, în timpul sezonului agricol, unii tractorişti să fie plătiţi şi cu peste 2.500 de euro lunar. Este şi normal, spun ei, atâta timp cât responsabilităţile au crescut enorm odată cu folosirea noilor maşinării agricole.
Francisc Şuşan, tractorist: Lucrez aici din 1991 şi am cam trecut prin toate generaţiile, cum ar veni, de tractoare. Salariile sunt mari, e adevărat ce se aude.
Dimitrie Muscă, director Combinatul Agroindustrial Curtici: 12.000 până la 13 - 14.000 de lei bani în mână sunt meritaţi.
Pentru aceşti bani, tractoriştii muncesc peste 12 ore zilnic. Sunt bine plătiţi şi pentru că sunt puţini cei cu adevărat buni, care au rămas să practice această meserie.
Corina Diaconu, director firmă de recrutare personal: Din păcate şcoli profesionale nu mai există, tinerii nu se mai îndreaptă spre genul ăsta de profesii şi atunci au rămas cei vechi, care sunt puţini, iar piaţa muncii nu stie cum să-i împartă.
7.000 de euro pentru un manager
Un manager de fermă mare poate ajunge să câştige şi 7.000 de euro lunar, în timp ce un specialist în logistică poate câştiga pâna la 2.500 de euro. Aceste salarii sunt totuşi o excepţie. Şi studenţii de la Univesitatea de Agronomie visează, ca orice tânăr, la venituri de mii de euro. Sunt însă realişti şi îşi dau seama că pentru început vor trebui să muncească pe câteva sute.
Ionela Toma, studentă: În funcţie de mediul în care lucrăm, cu materia prima cu care lucrăm, salariile variază, dar ca şi inginer salariile sunt destul de mari pentru ţară.
-Ce înseamnă destul de mari?
-Peste 1.000 de euro salariul de inginer.
-Un salariu bun.
-Bine, nu de la început, dar cu timpul se ajunge la salariul de 1000 de euro.
-Salariul de 1.000 de euro ar fi mulţumitor pentru tine?
Marian Cernea, student: Pentru început, da. Chiar am un coleg care este în specializarea mea şi are undeva, pentru început, ajunge la 3.200 cu tot cu bonuri cu sporuri.
-3.200 de lei.
-Da. Dar la munca pe care o prestează actualmente este bun salariul.
Studenţii vor salarii mari
Dumitru Drăgotoiu, prodecan USAMV: A angajat dintr-un număr de 10 studenţi, 7. El avea nevoie de 5, dar a zis că nu poate să renunţe la doi pe care i-a plăcut foarte mult, iar salariu de pornire a fost 2.800 de lei. Deci practic debutanţi, erau studenţi în ultimul an, în luna martie s-a petrecut asta, şi-au absolvit studiile undeva în iulie. După un an de zile unii dintre ei care au performat şi care s-au putut acomoda exigenţelor locului de muncă au fost promovaţi... Doi dintre ei care devenisera unul șef de calitate şi unul şef de sector aveau 3.600 de lei.
-Care ar fi slariul care te-ar mulţumi pentru început?
Narcisa Bădăuţă, studentă: Tot aşa, peste 1.000, trebuie să ne întreţinem, chiriile sunt foarte scumpe, cel puţin aici, nu mă deranjenjează să lucrez şi în altă parte, în Braşov sau, da, pot să lucrez şi în altă parte, numai să meargă bine.
Andreea Trifan, studentă: Am deja o sumă în cap, o am de ceva timp, mă gândesc undeva la 2.500 de lei, nu sunt chiar atât de concentrată pe asta pentru că ştiu că banii vor veni uşor, uşor, pentru că ştiu că eforturile mele vor fi răsplătite în timp, pentru că agricultura este un domeniu foarte imprevizibil, ţine mult de condiţiile climatice, ţine mult de cum va funcţiona piaţa pe viitor, aşa că mă mulţumesc cu 2.500 deocamdată, dar o să cresc.
Potrivit firmelor de recrutare, în acest moment, în agricultura românească ar mai fi nevoie de 10.000 de specialiști.
Editor web: Alina Popescu
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News