S-a spus despre această cereală că este noua quinoa. Foarte folosită în bucătăria Africii de Vest, fonio și-a făcut loc tot mai mult în farfuriile europenilor în ultimii ani, pe motiv că este un aliment „sănătos” și, în plus, fără gluten.
Fonio este o cereală cultivată de milenii, cu precădere în Africa subsahariană. După recoltare și decorticare, fonio seamănă mai degrabă cu niște mici boabe de orez. Unii spun că are gust de nuci, alții spun că este destul de fadă, dar în orice caz, este tot mai promovată ca fiind o variantă de mâncare „sănătoasă”.
Deși este cunoscută bucătăriei europene încă din anii 1960-1980, fonio a stârnit din nou interesul consumatorilor în anii 2000, odată cu apariția unei tehnologii pentru decorticare.
Bobul de fonio este „învelit” într-o coajă, așa cum este ovăzul și orzul și de aceea trebuie decorticat, o sarcină migăloasă, pe care o îndeplineau de obicei femeile. Pentru decorticarea manuală a unui kilogram de fonio era nevoie de cel puțin o oră, or acum, mașinile pot procesa 100 de kg de fonio într-o oră. Ca urmare, fonio a început să fie din ce în ce mai cultivată.
O plantă care tolerează bine seceta
În 2015, producția de fonio din Africa de Vest (Guineea, Nigeria, Mali, Burkina Faso, Coasta de Fildeș, Niger, Senegal, Benin și Guineea Bissau) se ridica la 620.000 de tone recoltate de pe un total de 710.000 de hectare cultivate.
Din punct de vedere agricol, fonio este o plantă ușor de cultivat. Răsare pe orice fel de teren, chiar și pe cele argiloase sau care au fost sărăcite prin cultivare intensă. Tolerează foarte bine seceta și nu are nevoie de foarte multă apă.
Nutrițional, nu este așa bogată în fibre și nici în proteine (spre deosebire de quinoa), deși acestea sunt calități lăudate adesea în reclamele pentru alimente. În schimb, este ușor digerabilă, are aceleași calități nutriționale ca orezul și este mai bogată în aminoacizi sulfurați. În Africa de Vest este recomandată în special femeilor însărcinate, copiilor, bătrânilor sau persoanelor supraponderale.
Numai că în Africa, fonio costă de două până la trei ori mai mult decât orezul. Este cereala rezervată micii burghezii locale. Obiectivul este însă ca mecanizarea să ducă la o reducere a costurilor și să o facă mai accesibilă.
De de fonio este o cereală la modă?
În 2014, cotidianul britanic The Guardian vedea fonio detronând „vedeta” quinoa, în special datorită celor care sunt preocupați de o hrană „sănătoasă”.
Fonio nu are gluten și este un aliment hrănitor, grație a doi aminoacizi: cistina și metionina, ceea ce-l face un bun ingredient pentru pâinea diabeticilor și pentru cei care au boala celiacă. Este noua cereală perfectă pentru adepții regimurilor de detoxifiere.
Importul acestei cereale este însă destul de scump. Rămâne apanajul unei piețe de nișă, nu se găsește pe scară largă, ci mai degrabă în magazinele cu produse bio.
Însă este apreciată de gurmanzi pentru că este un aliment versatil, ce se poate adapta tuturor stilurilor de gătit și poate înlocui alte cereale.
Metoda cea mai simplă de a prepara fonio este fierberea la aburi. Poate fi folosită în diverse salate, budinci, garnituri, dar și ca făină pentru prăjituri, gogoși, pâine. În plus, se poate mânca în orice moment al zilei.
Cum clima se schimbă tot mai mult și în România și deja își găsesc locul și plantele exotice, poate fonio va fi luată în calcul pentru cultivare și de către agricultorii români.