Terenul agricol se vinde ca pâinea caldă. Peste 5000 de hectare s-au dat în acest an doar în Dolj, ceea ce plasează judeţul pe locul doi în ţară, după Timiş. Cea mai căutată zonă este în Lunca Dunării, unde solul este foarte fertil, iar preţul unui hectar poate ajunge şi la 7000 de euro.
Florea Zdrafcu este unul dintre fermierii mari din Băileşti. Are aproape 1200 de hectare de teren agricol şi cumpără permanent. Anul acesta a luat 30 de hectare de teren agricol, pe care le-a cultivat cu porumb şi grâu. A investit şi 130.000 de euro în sistemul de irigaţii.
Florea Zdrafcu, fermier: „De ce am cumpărat atâta, pentru că eu şi irig 500 de hectare şi fiind în suprafaţa irigabilă, am fost nevoit să cumpăr teren agricol, altfel nu m-ar fi interesat că la cât am eu ca suprafaţă 1153 de hectare îmi este de ajuns să lucrez acest teren”.
Anul acesta, la Băileşti s-au vândut în total 300 de hectare de teren agricol.
Codruţ Muşuroi, viceprimar Băileşti: „Câmpia Băileştiului este parte a Câmpiei Române, iar solul din această zona este unul dintre cele mai bune din ţară, cernoziom şi soluri bune, foarte fertile, un teren deosebit pentru agricultori”.
Reprezentanţii Direcţiei Agricole Dolj susţin că preţurile variază în funcţie de zonă. Cel mai scump pământ este în Lunca Dunării, la Cetate.
Ovidiu Obleaga, purtător de cuvânt al Direcţiei Agricole Dolj: „În zona Băileştiului avem 15.000 - 16.000 lei pe hectar, iar în zona Cetate 25.000 lei pe hectar. Cele mai multe tranzacţii se fac în zona Băileştiului şi în zona de nord a judeţului”.
Conform Agenţiei Naţionale de Publicitate Imobiliară, județele în care au fost vândute cele mai multe terenuri agricole, în primele nouă luni ale acestui an, sunt Timiș: peste 6.300, Dolj - peste 5.300 și Arad - aproape 5.200. Cele mai scumpe terenuri sunt în Arad unde un hectar de teren s-a vândut şi cu 12.000 de euro.
FOTO: Getty Images