Birocraţia, dușmanul produselor tradiționale

Data publicării:
produse

Reprezentanții Ministerului Agriculturii bat din poartă în poartă ca să-i convingă pe micii producători locali să investească pentru a obţine marca de „produs tradiţional”. Deşi sunt conştienţi că ulterior şi-ar putea vinde mai scump munca, oamenii sunt sceptici, în special din cauza birocraţiei. În judeţul Gorj, de exemplu, nu există niciun produs tradiţional atestat.

0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Scurtături Tastatură
Shortcuts Open/Close/ or ?
Redare/PauzăSpațiu
Mărește Volumul
Micșorează Volumul
Caută înainte
Caută înapoi
Subtitrare Pornită/Oprităc
Ecran complet/Ieși din modul Ecran completf
Suprimare Sunet/Activare Sunetm
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
Caută %0-9
00:00
00:00
00:00
 

Doar 500 de produse atestate tradiţional există în România, în contextul în care alte ţări europene au cu zecile de mii. Ministerul Agriculturii încearcă să-i convingă pe producători de avantajele etichetei pe care scrie „produs tradiţional”. Fie că vorbim de ţuică, zacuscă, dulceaţă sau pâine, orăşenii caută produse autentice şi mulţi sunt dispuşi să plătească mai mult pentru ceva de mai bună calitate.

Ionuţ Diaconeasa, secretar de stat în Ministerul Agriculturii: Colegii identifică produsele cu potenţial, producători care isi doresc, aşa am făcut în fiecare judeţ şi am încheiat prin a avea demersuri, cereri pentru atestare de produse.

Primarii, dar şi producătorii spun că individual le e greu să lupte cu birocraţia, de aceea mulţi preferă să se organizeze în asociaţii.

Gheorghe Epure, primar Polovragi: Mi se pare o cale foarte lungă şi chiar anevoioasă ar da mult mai bine sa fim uniti.

În România sunt 553 de produse atestate tradiţional. Le numeri pe degete pe cele care au obţinut certificare europeană.

Ionuţ Diaconeasa, secretar de stat în Ministerul Agriculturii: Avem patru produse românesti certificate conform schemelor europene de calitate, mai avem trei pe circuit european, preluam documentaţii.

Mihaela Mitu, consilier Direcţia Generală de Industrii Alimentare:Eticheta de produs tradiţional conferă garanţia şi siguranţa calităţii acelui produs, acel produs este sigur farbricat in condiţii igienice.

Producătorii care vor să obţină eticheta de produs tradiţional trebuie să depună o cerere la Direcţia Agricolă judeţeană, să aştepte ca inspectorii să verifice întreg procesul de producţie, apoi să trimită toată documentaţia la Ministerul Agriculturii.

În ţară, cele mai multe produse astestate tradiţional sunt la Braşov - 163.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ordinul lui Trump care a provocat furia Rusiei. Kremlinul reacționează dur
Digi FM
Actorul Marius Manole, luat cu Salvarea de pe scenă din cauza epuizării: „Făceam niște abuzuri”
Pro FM
Justin Bieber stârnește îngrijorări în rândul fanilor. Cu ce probleme s-ar confrunta. Tensiunile dintre el și...
Film Now
Lily Collins, mesaj emoționant de ziua tatălui ei, Phil Collins. Artistul s-a retras din muzică, forțat de...
Adevarul
Supermarketuri boicotate de clienți, din cauza prețurilor: „Să luăm o pauză de la cumpărături!”. Cu cât au...
Newsweek
Pensionat în februarie cu 17.500 lei pensie, deși guvernul nu are bani de indexare. Ce a muncit?
Digi FM
"De câte ori ați zburat cu șeful Marcel Ciolacu în avioane private?". Răspunsul Laurei Vicol
Digi World
O ciupitură de țânțar i-a adus moartea unui băiețel de 9 ani. Puștiul era în vacanță cu familia în Filipine...
Digi Animal World
Reacția unui câine când stăpâna lui încearcă să-i taie unghiile: „Atât de multă dramă n-am mai văzut”
Film Now
Cine e femeia cu care George Clooney s-a iubit înainte de a se însura. E mai tânără cu 18 ani, fostă vedetă...
UTV
Dua Lipa și Callum Turner, dans romantic la Turnul Eiffel. Zvonurile despre logodnă se intensifică