Ministrul Agriculturii e nemulţumit: produsele tradiţionale sunt prea scumpe pentru români. Petre Daea îi sfătuieşte pe producători să reducă preţurile dacă vor să nu rămână cu marfa în galantare.
Preparatele din carne, plăcintele sau găluştele cu prune vândute la târgurile tradiţionale costă şi triplu faţă de produsele pe care le găsim în magazine, spun cumpărătorii.
O situaţie sesizată şi de ministrul Agriculturii aflat în vizită, săptămâna aceasta, la un astfel de târg.
„Nu am o părere bună. Să cântărim pe de-o parte şi efortul pe care îl fac oamenii ca să producă aceste produse, dar şi buzunarul celui care cumpără. Am avut o doamnă cu mine, haideţi doamnă cu mine ca să le spunem verde în faţă şi la producători - mai lăsaţi şi voi preţurile mai jos pentru că rămâneţi cu produsele în galantare”, a spus Petre Daea, ministrul Agriculturii.
Doamna despre care vorbeşte ministrul i-a pus în vedere faptul că un kilogram de găluşte cu prune este vândut cu 64 de lei. Asta în condiţiile în care un kilogram de prune, materia primă, costă de 13 ori mai puţin.
„E o afacere de familie, totul se face manual, procesul de fabricare durează cam 7-8 ore la fiecare produs. Şi atunci evident că totul se remarcă în preţ”, spune producătorul.
„Dacă decide să cumpere îi convine, atunci îl lăsăm să aleagă”, a răspuns ministrul.
„Eu când nu am, îmi fac acasă, sunt oameni care nu au timp, sunt tineri care au un serviciu de dimineaţă până seara, nu au timp şi atunci cumpără. Noi suntem pentru cei care nu au timp”, a mai spus producătorul.
Nu toţi cumpărătorii s-au plâns însă de preţurile alimentelor.
„Să ştiti că trebuie apreciaţi şi oamenii aceştia care muncesc şi ne aduc lucruri curate şi frumoase”, a spus un client.
Pe piaţă mai sunt 594 de produse tradiţionale atestate, o treime faţă de anul 2013, când legislaţia a fost înăsprită.
Citiți și Găluște cu prune - rețetă