Agricultura, la mâna vremii. După un an cu record de producţie la hectar, variaţiile din 2014 afectează deja culturile
Data actualizării: Data publicării:
După ce anul trecut am avut recolte record, 2014 a început cu stângul. Seceta, apoi ninsorile abundente urmate de căldura timpurie vor face ca roşiile şi salata să apară mai târziu pe piaţă; vor fi şi mai scumpe cu 10% faţă de anul trecut. Iar producţia de caise şi piersici se anunţă deja cu 20% mai mică, aşa că pe tarabe vom găsi tot mărfuri de import. Nu sunt semne bune nici pentru producătorii de cereale, pentru că nu a plouat îndeajuns de mult. Recolta se anunţă a fi sub cea din vara lui 2013, când a fost un record al ultimilor opt ani.
Dumitru Costache cultivă roşii, salată şi ridichi în sere, dar vremea nu l-a ajutat deloc anul acesta. Ninsorile abundente de la începutul lunii i-au compromis recolta. Fermierii spun că este un an riscant pentru agricultură, şi nu doar vremea este de vină: se poate estima o uşoară creştere a preţurilor, de circa 10%, datorată costurilor cu energia termică şi combustibilul, apreciază Alex Jurconi, preşedintele federaţiei agricole Pro Agro.
Grâul scapă mai ieftin anul acesta: zăpada de pe câmp nu l-a stricat, dar producţia nu va mai fi la nivelul anului trecut, când a fost cea mai mare din ultimii opt ani. Sunt probleme însă pentru pomii fructiferi: din cauza temperaturilor ridicate, florile au început să înmugurească, aşa încât în scurt timp, vor înflori. Pot avea de suferit caişii, prunii, piersicii, specii mai sensibile, arată Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Producătorilor Agricoli.
Anul trecut, agricultura a ajutat mult creşterea economică. A adus la buget aproape 10 miliarde de euro, adică 7% din Produsul Intern Brut. Anul acesta însă, contribuţia va fi mai mică, spun economiştii.