Decizia de marţi a Guvernului stinge practic litigiile dintre firma din Kazahstan şi statul român în legătură cu datoria de 600 de milioane de dolari a rafinăriei către bugetul de stat, care nu a fost plătită. În schimb, firma kazahă va înfiinţa un fond de investiţii care va atrage finanţări de un miliard de dolari pentru a derula proiecte energetice în România.
Potrivit Strategiei de privatizare, prețul de adjudecare al pachetului de acţiuni nu va fi mai mic de 200 milioane USD, în caz contrar urmând a nu se finaliza vânzarea pachetului de acțiuni.
Memorandumul încheiat pe 15 februarie, anul acesta, şi aprobat de către Guvernul prin H.G. 35/2014, cu modificările ulterioare, reglementează termenii generali ai unei tranzacţii complexe între statul român şi The Rompetrol Group (după 6 martie 2014 cu denumirea KMG International N.V.), deţinut de grupul KazMunayGas, care este structurată pe patru componente majore: un angajament de cumpărare din partea KMG International N.V. sau a unei societăţi afiliate acesteia a unui pachet minoritar de acţiuni reprezentând 26,6959% din capitalul social al Rompetrol Rafinare, la un preţ minim de 200 milioane dolari şi o garanţie de menţinere de către statul român a unei participaţii nediluate de 18% din capitalul social al RRC pe o perioadă de trei ani, constituirea unui fond de investiţii sub forma unei societăţi pe acţiuni, care va investi în proiecte energetice din România.