O ofertă publică inițială (IPO) ar putea avea loc în a doua parte a acestui an, apreciază Greg Konieczny, manager al Fondului Proprietatea. Fondul deține 20% din acțiunile producătorului de energie.
"Acesta este calendarul actual al ofertelor publice inițiale pentru companiile cu capital de stat. Avem Hidroelectrica. Cu toții știm că aceasta este încă în insolvență, după cum a confirmat recent domnul Borza (reprezentantul administratorului judiciar al Hidroelectrica — n. r.). Ne așteptăm ca Hidroelectrica să iasă din insolvență în acest an, în martie, și sperăm că va avea o ofertă publică inițială în a doua parte a anului", a menționat Greg Konieczny, la o conferință de presă prilejuită de aniversarea a cinci ani de la listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori București.
Fondul Proprietatea are un interes direct în listarea Hidroelectrica la Bursă. În toamna anului trecut Konieczny declara pentru Mediafax că Fondul ar lua în calcul vânzarea de acţiuni Hidroelectrica înainte de listarea companiei, dacă ar primi o ofertă, însă acesta nu este scenariul preferat de Fond, care are ca plan A vânzarea după sau chiar în cadrul listării.
Potrivit lui Konieczny, în portofoliul Fondului Proprietatea există "patru candidate pentru oferta publică inițială", care sunt "discutate cu Guvernul", respectiv Aeroportul București, Portul Constanța, Salrom și Poșta Română. "Din portofoliul nostru, avem patru candidate pentru oferta publică inițială pe care le discutăm cu Guvernul și sperăm că se vor lua hotărâri relativ curând. Este vorba despre Aeroportul București, Portul Constanța, Salrom și Poșta Română", a adăugat managerul Fondului Proprietatea.
Greg Konieczny a apreciat că există activitate pe piața de capital locală. "O parte din aceste tranzacții sunt impulsionate de noi, există și oferte publice inițiale, dar în total este vorba de peste două miliarde euro, de plasamente în oferte publice inițiale care au avut loc în ultimii cinci ani, asta prin comparație cu zero în cei trei ani anteriori", a subliniat managerul Fondului Proprietatea. Hidroelectrica a înregistrat, în 2015, un profit brut de 1,1 miliarde lei.
Vânzărea titlurilor deținute de FP nu este văzută cu ochi buni de către Autoritatea de Supraveghere Financiară. Potrivit Zf.ro, aceasta a obligat Franklin Templeton să prezinte acționarilor FP în ce măsură răscumpărările şi returnările de capital au avut efectul scontat şi să le prezinte soluții alternative care să fie corelate cu obiectivul fundamental de administrare, respectiv reinvestirea banilor obținuți din vânzarea activelor pe baza unei strategii bine definite.