În România sunt circa 600.000 de firme înregistrate, însă trei la sută din acest total, adică circa 20.000, au un rol bine definit în economie. Sunt societăţi care împreună au afaceri de 156 de miliarde de euro şi 1,9 milioane de angajaţi. De aceste puţine firme depinde relansarea economică a României, însă nici ele nu sunt toate afaceri sănătoare.
Casa de Insolvenţă Transilvania estimează că 3.200 de firme importante, cu afaceri de peste 1 milion de euro, se află în pragul insolvenţei. Dacă nu reuşesc să obţină finanţare sau se restructureze cu succes, atunci falimentul este singura direcţie. Datele arată că numărul firmelor cu probleme financiare sau în insolvenţă este mai mare decât cel al societăţilor sănătoase. Iar multe dintre cele aflate în dificultate nu reuşesc să se redreseze.
În ultimii patru ani, numărul firmelor care au intrat în incapacitate de plată a urcat la 120.000. Dintre acestea, 100.000 au mers în faliment. Unele firme au fost create tocmai pentru a eşua şi pentru a nu-şi mai plăti datoriile.
Odată intrată în insolvenţă, o societate este protejată de creditori, care rămân cu paguba dacă se declară falimentul. Băncile recuperează, în medie, abia 30 la sută din banii împrumutaţi firmelor insolvente. Restul creditorilor sunt norocoşi dacă reuşesc să mai recupereze ceva.