În teorie, 2015 a fost un an ceva mai bun pentru constructori, dar evoluțiile au fost mixte și mult influențate de o oboseală a pieței imobiliare.
Căci dacă pe total sectorul construcțiilor a urcat cu peste 9 procente în ultimul an, acest lucru s-a datorat numai revenirii lucrărilor de infrastructură la nivelul modestului an 2010, un an de criză. Pur și simplu acestea scăzuseră atât de mult în 2013 și 2014, încât chiar lucrările de demolare și reparare ale autostrăzii dintre Sibiu și Deva se văd în statistici.
În același timp, lucrările la blocuri și alte construcții rezidențiale au frânat puternic în a doua parte a anului trecut, după un adevărat boom atins în 2014 și continuat în 2015. Și aici însă lucrările sunt mult prea localizate, o bună parte din proiecte fiind în București și în marile orașe. Este posibil ca noile proiecte să fi pierdut din avânt o dată cu încetinirea prețurilor de tranzacționare pe piața imobiliară. Pur și simplu oferta de apartamente noi a fost suficientă pentru câtă cerere există și nici prețurile nu au mai crescut.
În fine, proiectele de mall-uri, supermarcheturi și birouri, relansate imediat după criză au cam fost finalizate. Și aici este vorba de o cvasi-saturație a pieței. Desigur, 2016 poate aduce proiecte noi, dar, cel puțin în zona comerțului public, a barurilor și a restaurantelor, fenomenul Colectiv va avea un puternic impact, căci complicare birocratică nu ajută sectorul construcțiilor.