2013, al doilea an consecutiv pe pierdere pentru BRD

Data publicării:
BRD BCR banci

Pierderile au fost generate de provizioane, adică de banii pe care banca a trebuit să-i pună deoparte pentru creditele cu probleme. Câştigurile din dobânzi şi comisioane au fost mai mici şi nu au putut acoperi prea mult din pierderile provocate de creşterea ratei de credite neperformante.  

Conducerea BRD îşi pusese speranţele să revină pe profit anul trecut. Nu s-a întâmplat aşa, dar se putea şi mai rău. Pierderea brută, adică rezultatul din activitatea sa, a fost de 145 de milioane de euro. A ajuns la un net de minus 87 de milioane de euro pe seama unui câştig dintr-un impozit amânat.

Pierderea pe tot anul vine după ce la nouă luni BRD era pe plus cu 11 milioane. BRD a făcut anul trecut provizioane de 452 de milioane de euro. Şi potrivit directorului general al băncii s-a vărsat totul în ultimul trimestru. Acoperirea aceasta doar în ultimele trei luni ale anului poate să aibă legătură cu câteva controale făcute de direcţia din supraveghere din BNR în vară.

Şeful respectivei direcţii spunea că a forţat mai multe bănci să-şi recunoască gunoiul de sub preş şi să nu mai ascundă credite restante sub diverse forme ca produse viabile.

Cheltuielile mai mari cu acoperirea riscului au fost generate de firmele mici şi mijlocii, mai puţin de populaţie, semn că IMM-urile continuă să aibă probleme cu plata ratelor. Circa 25 la sută din creditele date de BRD sunt cu probleme, peste media din sistemul bancar.

Câştigurile din comisioane şi dobânzi nu au putut acoperi prea mult din găurile produse de creditele neperformante. Veniturile din comisioane s-au redus la 167 de milioane de euro, iar cele din dobânzi la 371 de milioane de euro. Nici din creditele noi banca nu a reuşit să câştige mai bine anul acesta.

Cererea pentru împrumuturi a rămas anemică. Pe segmentul persoanelor fizice, Programul Prima Casă a fost motorul de creştere. Volumul de credite acordate persoanelor fizice a crescut foarte puţin, la 389 de milioane de euro. Cel al împrumuturilor pentru companii a scăzut la 368 de milioane de euro.

Depozitele în schimb au crescut cu 13 la sută, până la 8,1 miliarde de euro, în condiţiile în care grupul-mamă Societe General a făcut presiuni că BRD să atragă cât mai multe resurse din România în vreme ce susţinerea de la centru s-a subţiat. Este o tendinţă generală în sistemul bancar. Anul trecut, fiicele din România ale băncilor străine au pierdut linii de finanţare de 2,5 miliarde de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Îmbrăcată într-o fustă cât o palmă, Ștefania i-a stârnit la comentarii pe fanii ei: "Ce vă dezbrăcați, frate...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...