20 de modificări fiscale pentru 2020. Noul salariu minim, alocația pentru copii și zilele libere legale pentru anul viitor
De la 1 ianuarie 2020 legislaţia fiscală din România va suferi câteva modificări importante, iar firma de consultanţă şi contabilitate Contzilla.ro face o trecere în revistă a celor 20 de schimbări, care sunt cunoscute până acum, relatează Mediafax.
TVA
Începând cu anul 2020 intră în vigoare Directiva (UE) 2018/1910 a Consiliului din 4 decembrie 2018 de modificare a Directivei 2006/112/CE în ceea ce privește armonizarea și simplificarea anumitor norme din sistemul taxei pe valoarea adăugată pentru impozitarea schimburilor comerciale dintre statele membre.
Modificările sunt legate de:
1.Stocurile la dispoziția clientului - Se referă la situația în care, în momentul transportului bunurilor către alt stat membru, furnizorul cunoaște deja identitatea persoanei care achiziționează bunurile și căreia îi vor fi furnizate aceste bunuri într-un stadiu ulterior, după ce acestea au sosit în statul membru de destinație.
2.Operațiunile în lanț - Se referă la livrări succesive de bunuri care fac obiectul unui singur transport intracomunitar. Transportul intracomunitar al bunurilor ar trebui să fie atribuit doar uneia dintre livrări și numai livrarea respectivă ar trebui să beneficieze de scutirea de TVA prevăzută pentru livrările intracomunitare.
3.Scutirea aplicabilă livrărilor de bunuri - Se propune ca includerea în Sistemul de schimb de informații privind TVA (VIES) a numărului de identificare în scopuri de TVA al persoanei care achiziționează bunurile, atribuit de alt stat membru decât cel în care începe transportul bunurilor, să devină, pe lângă condiția de transport al bunurilor în afara statului membru de livrare, o condiție de fond pentru aplicarea scutirii, în loc să fie o cerință de formă.
Salarizare
4.Noul salariu minim valabil din 2020 - Începând cu 1 ianuarie 2020, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată se stabilește la suma de 2.230 lei lunar.
Pentru personalul încadrat pe funcții pentru care se prevede nivelul de studii superioare, salariul minim rămâne la suma de 2.350 lei lunar, iar pentru construcții salariul minim rămâne 3.000 lei.
5.Contribuția pentru persoane cu handicap neîncadrate - Potrivit legii, autoritățile și instituțiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel puțin 50 de angajați, au obligația de a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puțin 4% din numărul total de angajați. Dacă nu angajează persoane cu handicap, plătesc lunar către bugetul de stat o sumă reprezentând salariul de bază minim brut pe țară garantat in plată înmulțit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap.
6. Vor fi 30.000 de lucrători străini nou-admiși pe piața forței de muncă în anul 2020.
7.Actualizarea câștigului salarial mediu brut pe anul 2020 și a ajutorului de deces - Potrivit proiectului Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020, câștigul salarial mediu brut pe anul 2020 este stabilit la suma de 5.429 lei.
Acest indicator influențează cuantumul ajutorului de deces, care se stabilește astfel: în cazul asiguratului sau pensionarului, la 5.429 lei; în cazul unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului, la 2.715 lei.
8. Zile libere legale 2020:
Sunt în total 15 zile libere legale, din care 11 sunt în timpul săptămânii.
1 și 2 ianuarie 2020 – Anul nou (miercuri și joi)
24 ianuarie – Ziua Principatelor Române (vineri)
17 aprilie – Vinerea mare (vineri)
19, 20 aprilie -Paștele (duminică, luni)
1 mai – Ziua Muncii ( vineri)
1 iunie – Ziua Copilului (luni)
7 și 8 iunie – Rusalii – (duminică, luni)
15 august – Adormirea Maicii Domnului (sâmbătă)
30 noiembrie – Sfântul Andrei ( luni)
1 decembrie – Ziua Națională a României (marți)
25 și 26 decembrie – Crăciunul (vineri, sâmbătă)
Firme -ONRC
9.Obligația înscrierii în Registrul Beneficiarilor Reali administrat de ONRC -Legea pentru combaterea spălării banilor care a intrat în vigoare de la dată de 21 iulie 2019 introduce o noțiune nouă – cea de beneficiar real și prevede obligația înscrierii în Registrul Beneficiarilor Reali administrat de ONRC.
Este vorba despre orice persoană fizică ce deține sau controlează în cele din urmă clientul și/sau persoană fizică în numele căruia/căreia se realizează o tranzacție, o operațiune sau o activitate.
10.Eliminarea acordului vecinilor pentru firme fără activitate și alte măsuri pentru a simplifică înființarea firmelor - Un nou proiect de lege pentru modificarea legii societăților comerciale a fost votat și va deveni lege.
Este vorba despre un proiect de debirocratizare a procesului de înființare de firme noi.
Proiectul a trecut de camera deputaților și urmează a fi promulgat.
Contabilitate
11.Înregistrarea ajustarilor pentru deprecierea creanțelor și înregistrarea provizioanelor
12.Fuziunea prin absorbție – completări legislative - Într-un proiect de Ordin publicat de Ministerul de finanțe în 19.12.2019 au fost propuse două completări la Ordinul nr. 897 din 3 august 2015 pentru aprobarea Normelor metodologice privind reflectarea în contabilitate a principalelor operațiuni de fuziune, divizare, dizolvare și lichidare a societăților, precum și de retragere sau excludere a unor asociați din cadrul societăților.
Intrastat
13.Pragurile intrastate valabile in 2020 - În anul 2020 se vor aplica următoarele praguri Intrastat:
900.000 lei pentru expedieri intra-UE de bunuri și, 900.000 lei pentru introduceri intra-UE de bunuri.
Prestatii sociale
14.Alocația de stat pentru copii -Cuantumul alocatiei de stat pentru copii se majorează anual cu 100% din rata medie anuala a inflației, începând cu data de 1 ianuarie 2020.
În 2019, alocația pentru copii a fost de 300 lei pentru copiii cu vârstă de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap; 150 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani, precum și tinerilor care au împlinit vârsta de 18 ani, care urmează cursurile învățământului liceal sau profesional, organizate în condițiile legii, până la terminarea acestora; 300 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani si 18 ani, în cazul copilului cu handicap.
Pe lângă această prevedere care a fost publicată în Monitorul Oficial, mai există o propunere care vizează dublarea alocațiilor pentru copii,
Cotizații profesionale
15.Noile cotizații la CCF valabile în 2020
Pentru anul 2020 se stabilesc următoarele cotizații fixe la CCF:
A. în cazul persoanelor fizice și persoanelor juridice care sunt membri ai Camerei Consultanților Fiscali la dată intrării în vigoare a prezenței hotărâri:
410 lei – pentru persoanele fizice, consultanți fiscali activi;
170 lei – pentru persoanele fizice, consultanți fiscali inactivi;
250 lei – pentru persoanele fizice, consultanți fiscali asistenți;
350 lei – pentru persoanele juridice;
B. în cazul persoanelor fizice și persoanelor juridice care devin membri ai Camerei Consultanților Fiscali în anul 2020:
1.410 lei – pentru persoanele fizice, consultanți fiscali activi;
1.170 lei – pentru persoanele fizice, consultanți fiscali inactivi;
1.750 lei – pentru persoanele fizice, consultanți fiscali asistenți;
2.350 lei – pentru persoanele juridice.
Impozitare persoane fizice
16.Majorarea plafonului pentru obligația la plata CASS la persoane fizice din 2020 - Creșterea salariului minim brut pe economie în 2020 la 2.230 lei (HG 935/2019) conduce la majorarea plafonului în funcție de care persoanelor fizice ce obțîn venituri non-salariale le poate reveni obligația de a plăti contribuții de asigurări sociale și asigurări sociale de sănătate întrucât aceste plafoane se determina în funcție de nivelul salariului de baza minim brut pe țară în vigoare la termenul de depunere a declarației unice pentru veniturile estimate.
17. Nouă baza anuală de calcul a CAS la PFA din 2020 - Modificarea salariului minim brut pe economie din 2020 la valoarea de 2.230 lei (HG 935/2019) va avea drept consecință modificarea bazei anuale de calcul al contribuției de asigurări sociale în cazul persoanelor care realizează venituri din activități independente/drepturi de proprietate intelectuală întrucât venitul ales de contribuabil nu poate fi mai mic decât nivelul a 12 salarii minime brute pe țară, în vigoare la termenul de depunere a declarației unice privind veniturile estimate
Accize
18.Nivelul accizelor aplicabil in 2020 - Conform prevederilor art.342 alin.(1) și (2) și art.442 alin. (1) și (2) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal cu modificările și completările ulterioare, s-a procedat la actualizarea cu creșterea prețurilor de consum comunicată oficial de Institutul Național de Statistică.
Nivelul accizelor prevăzut în coloana 6 din Anexă nr.1 la Codul fiscal, actualizat pentru anul 2020 este publicat de ANAF la adresa: http://www.mfinante.gov.ro/accizetaxe.html?pagină=domenii.
Deșeuri
19.Noul procentaj mediu anual al ambalajelor reutilizabile de cel puțin 5% din totalul ambalajelor utilizate -Agentii economici care introduc pe piață bunuri ambalate au obligația începând cu 1 ianuarie 2020 să aibă un procent mediu anual al ambalajelor reutilizabile de cel puțin 5% din totalul ambalajelor utilizate la introducerea pe piață a produselor lor. Acest procent trebuie să crească anual cu 5% până in anul 2025.
PFA
20.Majorarea normelor de venit - Creșterea salariului minim la 2.230 lei din 2020 va avea drept consecință majorarea normelor de venit pentru veniturile din activități independente impuse pe baza normelor de venit.
Norma de venit pentru fiecare activitate desfășurată de contribuabil nu poate fi mai mică decât salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, în vigoare la momentul stabilirii acesteia, înmulțit cu 12.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News