„Mai mult de 90% dintre florile vândute în România sunt importate, cele mai multe sunt cumpărate din Olanda şi Turcia. În depozitul în care ne aflăm, cel mai mare din România, au fost aduse 800.000 de flori doar pentru 1 şi 8 martie”, relatează Sergiu Voicu, reporter Digi24.
Și sunt doar o mică parte din ce găsim pe piaţă, în condiţiile în care doar de 1 martie sunt vândute într-un singur oraş, în Bucureşti, 3,5 milioane de fire.
„Avem un atelier de flori, facem aranjamente deosebite, iar perioada asta e cea mai bună din an, vânzările sunt de 3-4 ori mai mari decât în orice altă lună”, spune Iulia Stătescu, director al unui atelier de florărie.
„Vânzătorii fac aproape din 30% din cifra de afaceri în această perioadă. Noi avem o creştere de 20-30% pe an”, spune Marius Dosinescu, directorul unei florării.
Dar până să ajungă în florărie, florile au de parcurs un drum lung. Sunt sădite, plivite, crescute, culese, sortate şi apoi împachetate. Ajung din serele din întreaga lume în Olanda, la bursa de flori.
„Noi le cumpărăm din Olanda, le aducem terestru cu mijloace specializate, după care ajung în depozitul nostru şi le livrăm către florăriile din Bucureşti şi din ţară”, spune Mihaela Ghinea, director al unui depozit de flori.
De 1 şi 8 martie cele mai vândute flori sunt lalele, zambilele, freziile şi trandafirii. Iar cei care le cumpără, cheltuie de fiecare dată mai mult decât îşi propun iniţial.
„Vin ne dau 50-100 de lei, dar se depăşeşte acest buget de fiecare dată, pentru că vor mai multe flori, să fie mai colorat, să aducă mai mult a primăvară”, spune Cristina Dosinescu, vânzător de flori.
Valoarea totală a pieţei de flori din România este de aproximativ 200 de milioane de euro pe an. Banii ajung însă în mare parte în ţările de unde sunt cumpărate florile, pentru că mai puţin de 10% din florile vândute sunt crescute în sere româneşti. Acestea au fost neglijate sau distruse după 1990.
În anii 80, serele Codlea din Braşov făceau profit anual de 4 milioane de euro din vânzarea celor 10 milioane de tone de flori.
Serele din întreaga ţară au fost puse la pământ. Clădirile au fost vandalizate și hectare întregi de pamânt pârjolit. România exporta cândva garoafe în Anglia, Franța şi chiar Olanda și Germania.
În 2015, cumpărăm florile crescute de alţii, iar cea mai mare parte din încasări ajunge tot acolo, pentru a reînnoi stocurile de flori din depozite.