Povestea unui soldat împușcat în cap în timpul Primului Război Mondial. Nu a mai dormit deloc, timp de 40 de ani
Data actualizării: Data publicării:
Paul Kern a fost unul dintre milioanele unguri care au luptat în Primul Război Mondial. A răspuns chemării de a-l răzbuna pe Arhiducele Fraz Ferdinand. Uciderea acestuia în Sarajevo a declanșat în cele din urmă Primul Război Mondial.
Paul Kern s-a înrolat în armata ungară imediat după asasinat. Misiunea lui era de a „curăța” frontul de est de trupele rusești, scrie Business Insider.
În 1915, însă, a fost împușcat în cap de un soldat rus. A fost pentru ultima dată când tânărul soldat Kern a închis ochii. Aceasta a fost soarta multor soldați în timpul Primului Răsboi Mondial. Numai că Paul Kern și-a revenit, la spitalul improvizat pe front, iar de atunci, timp de 40 de ani, nu a mai dormit deloc.
Cu alte cuvinte, din momentul în care și-a revenit, până la moartea lui, în 1955, Kern nu a mai adormit. Asta chiar dacă somnul este considerat esențial în sănătatea și funcționarea optimă a oamenilor. Somnul ajută la eliberarea unor proteine esențiale pentru buna funcționare a creierului, are rolul de a elimina sinapsele care nu sunt necesare și restaurează funcția cognitivă. Oamenii care nu dorm pentru perioade lungi de timp experimentează halucinații și schimbări de personalitate. În testele de laborator, efectuate pe șoareci, lipsa odihnei a dus la deces.
Timp de 40 de ani, însă, Paul Kern nu a experimentat aceste simptome. The Adelaide Chronicle - un ziar al vremii - scria că singura problemă pe care Kern o experimenta era o durere ocazională de cap. Jurnaliștii vremii au relatat că fostul soldat a încercat inițial să adoarmă, însă îl extenua mai mult acest efort decât continuarea activităților obișnuite și pe timpul nopții.
Inițial medicii au fost sceptici și au refuzat să-l creadă pe bărbatul care după război a început să lucreze pentru Guvernul ungar. Însă Kern a fost consultat de medici din aproape toată lumea - din Austria până în Australia - și supus la numeroase radiografii. Toți specialiștii care l-au consultat au ajuns la concluzia că anomalia medicală a fost cauzată de glonțul care i-a pătruns în craniu prin tâmpla dreaptă și a ieșit prin stânga. Altă explicație nu au găsit.
Unul dintre medicii care l-au consultat pe Kern a spus că, cel mai probabil, pacientul adoarme câteva secunde pe zi fără să își dea seama. Însă nimeni nu l-a văzut pe bărbat să se comporte în acest fel, fără să realizeze. Alți specialiști au venit cu teoria că, probabil, glonțul a distrus în întregime partea din creier care are nevoie de somn. Și i-au prezis o moarte timpurie pe fondul acestei probleme.
Chiar și așa, bărbatul a trăit 40 de ani cu această afecțiune, până în anul 1955. Tratamentul lui, dacă îl putem considera așa, în tot acest timp a fost să-și relaxeze ochii timp de o oră într-un ciclu de 24, pentru a da nervului optic o bine-meritată pauză. Altfel, se instalau durerile de cap.
Și-a petrecut timpul liber câștigat în acest fel citind și bucurându-se de compania celor mai apropiați prieteni.