135 de turiști au rămas blocați, duminică, în zona Babele. Asta după ce, din cauza vântului puternic, autoritățile locale au decis oprirea telecabinei. Cinci ore le-a trebuit salvamontiștilor pentru a-i coborî pe toți într-o zonă accesibilă.
ACTUALIZARE 23:00 Ultimii dintre turiştii rămaşi blocaţi pe munte, duminică seară, în zona Babele din Masivul Bucegi au fost îmbarcaţi în vehicule pentru bătătorit zăpada şi sunt coborâţi către Dichiu de către salvamontişti şi jandarmii montani, transmite News.ro.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Dâmboviţa, Ciprian Vătăşelu, jandarmii montani şi salvamontiştii care participă la acţiunea de recuperare a turiştilor rămaşi blocaţi pe platoul Bucegi i-au îmbarcat în vehiculele speciale pentru transportul pe munte pe ultimii 30 de turişti rămaşi la peste 2000 de metri altitudine. Aceştia au fost îmbarcaţi în paru vehicule de tip Ratrac şi sunt coborâţi spre zona Dichiu.
Anterior, un grup format din 54 de turişti a fost coborât de pe munte, în primă fază, iar mai apoi un al doilea convoi format din cinci vehicule a coborât de pe munte încă 50 de turişti.
Unii dintre aceştia au fost îmbarcaţi în autobuze, microbuze şi autovehicule cu tracţiune integrală aparţinând Jandarmeriei sau ISU din judeţele Prahova, Dâmboviţa şi Argeş pentru a fi duşi către staţiunea Buşteni, unde sunt cazaţi, în timp ce alţii, care au fost aşteptaţi de rude sau prieteni la Dichiu, au plecat cu autovehicule personale pe un drum închis circulaţiei publice, acoperit cu gheaţă pe unele porţiuni, spunând că vor să ajungă mai repede la masa de revelion.
Acţiunea de recuperare a turiştilor a durat peste cinci ore şi a implicat angajaţi ai mai multor structuri din Ministerul de Interne şi salvamontişti din trei judeţe.
ACTUALIZARE 19.10. 40 dintre cei 135 de turiști blocați au fost coborâți la baza muntelui de echipele de salvare.
ACTUALIZARE 17.25. Potrivit şefului Serviciului Salvamont Buşteni, Gheorghe Haiduc, turiştii au urcat cu telecabina în cursul zilei de duminică pe platoul Bucegi, însă din cauza vântului puternic instalaţia de transport pe cablu a fost oprită, în condiţiile în care nu ar circula în siguranţă, precizează news.ro.
Gheorghe Haiduc a precizat că se va încerca coborârea lor cu ajutorul ratrack-urilor.
Şeful Jandarmeriei Prahova, Liviu Coman, a spus, la rândul său, că spre grupul de turişti au plecat salvamontişti şi jandarmi din judeţele Prahova, Dâmboviţa şi Argeş, iar o altă variantă luată în calcul este ca oamenii să fie coborâţi pe traseul turistic spre Peştera şi de acolo preluaţi de maşini.
La peste 2000 de metri altitudine în Masivul Bucegi este zăpadă, iar vântul bate cu putere.
Mii de turişti petrec vacanta de Revelion în staţiunile de pe Valea Prahovei, unde este zăpadă pe munte, la altitudini mari şi pe pârtii, fiind puse în funcţiune tunurile pentru zăpadă artificială.
____________________________________________________________________________________________________________________________________
„Varianta optimă în acest moment: vor fi coborâți pe traseul turistic spre Peștera, de unde îi așteptăm cu mijloace de transport ale jandarmeriei și îi vom aduce în siguranță la locurile de cazare”, a declarat, la Digi24, Liviu Coman, șeful Jandarmeriei Prahova.
Întrebat cât timp ar putea dura operațiunea de salvare, acesta a răspuns: „Un traseu în condiții normale ar fi o oră și un sfert - o oră și treizeci de minute. Dar nu pot să estimez, pentru că nu știu condițiile meteo sus, iar, pe de altă parte, avem și copii în grup”.